Националният селекционер на мъжкия баскетболен отбор на България Георги Младенов освободи Павел Маринов, Чадар Костов и Александър Янев от националния отбор. Причината е системно неспазване на дисциплината, заради което бе свикана и извънредна пресконференция днес.
 
Треньорът разкри, че става въпрос за системна употреба на алкохол и нарушения на режима, които не е могъл да търпи повече. 

"Днес сутринта освободих от отбора Павел Маринов, Чавдар Костов и Сашо Янев. Това е заради неспазване на дисциплината в поредица от случаи, както и за недостойно поведение спрямо щаба на националния отбор. Тримата вече не са част от отбора. Повикан е Симеон Илиев” заяви Младенов.

„Време е да спре тази порочна практика и да се прикриваме с компромиси в името на нещо. Дори да бяхме на ръба да се класираме щеше да бъде същото. Време е националният отбор, федерацията и треньорите да не бъдат заложници на някои от играчите” добави той.

„Това са два случая поред - за единия разбрах по-късно, а за другия разбрах при отпътуването за Холандия. Тези момчета не уважават себе си, не уважават колегите си, не уважават националната фланелка. Националният отбор трябва да бъде чест и кауза, но тези думи вече са изтрити. Време е да се направи нещо”. 

„Неприятно ми е, че това съм аз. Това е било и при всички останали треньори, които в името на нещо са прикривали и са правили компромиси. Компромиси можеш да правиш с хора, които разбират какво правят. Когато обаче това стане практика, не мога да го приема като чиста монета и като нещо нормално. Все пак това е националният отбор на България и за мен той все още е връх. Това е моето решение, което не подлежи на никакъв коментар. Съобщих го сутринта на отбора. Много ми е неприятно, но рано или късно трябваше да се случи” добави той.

„След мача с Черна гора някои изглеждаха неадекватни. Преди пътуването за Холандия някои от играчите не изглеждаха на себе си и аз не смятам, че е много удобно за треньора на националния отбор, играч, който носи фланелката на този отбор, да седи в самолета и да има алкохолни изпарения около него. Всеки може да направи грешка, но тези грешки прескачат нормалното и не мога да приема, че трима човека първо не уважават себе си. Единият от тримата започна два мача като титуляр и се представи много добре. Оттам нататък обаче личен провал. След като им казах решението си играчите ме попитаха дали могат да си тръгнат веднага."

Националите имат още два мача от европейските квалификации. Те загубиха и четирите си двубоя досега и нямат шанс да се класират за финалите.