Баскетболистите на Балкан са само на победа от първата си титла от 1989-а година. В здрав мач тимът от Ботевград победи Лукойл Академик с 82:78 и поведе с 2-1 в серията. Победителите ще бъдат домакини и в мач №4, когато ще опитат да довършат нещата. 

И двата тима започнаха силно, показвайки точна стрелба от далечно разстояние. Водачеството се сменяше на няколко пъти преди домакините да дръпнат със 17:13. Лукойл отговори със 7 поредни точки, но първата част завърши при 25:24 за Балкан. 

Във втората гонитбата в резултата продължи без някой да може да се откъсне солидно. Все пак след тройка на Павел Маринов тимът от Ботевград дръпна с 44:37, а паузата дойде при 45:41. 

След нея Балкан остана напред, като успя да се отсъсне на два пъти с по 8 точки, но гостите бързо връщаха тройка и оставаха съвсем близо до съперника си. Все пак след два наказателни удара на Николай Върбанов домакините дръпнаха с 68:59, но Христо Захариев върна 2 точки и преди последния период резултатът бе 68:61.  

В решителните 10 минути Студентите пропуснаха няколко възможности да ликвидират аванса на съперника си, който вкара само 2 точки за 3 минути, докато Лукойл се отчете с 4 за същото време. 

Павел Маринов вкара важен кош за 72:65 и поуспокои своя тим, а след това Стаменкович наниза тройка за 75:65. Лукойл обаче отговори с 5 поредни точки и  пропусна да стопи още изоставането си. Стаменкович наниза нова тройка за 81:72, но гостите вкараха три поредни коша и интригата остана, тъй като резултатът бе 81:78 65 секунди преди сирената. 

Последва ненужно нарушение на Бруно Шундов, а Павел Маринов вкара един наказателен удар. След това обаче той изпроси нарушение в атака на Тери Смит и върна топката за Балкан. Маринов пропусна, но след това и Смит не успя да вкара, гарантирайки успеха на домакините. 

Играчите на Балкан вкараха 12 тройки от 21 опита, като Павел Маринов ги поведе с 31 точки. Педжа Стаменкович добави 18, а Иван Лилов още 14. За Лукойл Тери Смит се отчете с 23, а Никола Драгович с 22, но това не бе достатъчно.