След 40 години Голдън Стейт Уориърс отново е на финал в НБА. Тимът от Калифорния победи Хюстън със 104:90 и затвори серията с 4-1 победи, за да стигне до сблъсък за титлата, където съперник ще бъде ЛеБрон Джеймс и Кливланд Кавалиърс. 

Серията започва на 4 юни, като домакинското предимство е за Голдън Стейт, но противникът на отбора загуби едва едно от досегашните си 7 гостувания в елиминациите. Все пак Уориърс имат едва 3 поражения в своята зала от 49 мача през сезона, което не е за подценяване. 

„Около Залива чакаха този момент достатъчно дълго време“ заяви Стеф Къри, който завърши с 26 точки. През 1975-а Уориърс вдигнаха отличието за последен път в историята си и сега ще могат да го направят отново. 

Двубоят в Оуклънд не бе особено атрактивен може би заради големия залог и остана завързан до последната четвърт, в която домакините все пак наложиха волята си, стартирайки периода със серия от 13:4 и повеждайки с 89:74. 

Харисън Барнс вкара 13 от своите 24 точки именно в решителните 12 минути, а Клей Томпсън помогна с 20 точки за 22 минути, макар и да получи удар в главата от Тревър Ариза, след който от ухото му потече кръв. 

Дуайт Хауърд водеше Рокетс с 18 точки и 16 борби, а Джеймс Хардън тотално разочарова. Брадатият гард остана само с 14 точки при стрелба от игра 2 от 11, а освен това постави рекорд по грешки в мач от плейофите, като загуби топката цели 13 пъти. 

„Може би опитвах да правя повече неща, отколкото трябваше и това им даде възможност за лесни точки. Не искахме да завършим по този начин, но сезонът бе добър за нас. През следващия искаме да сме по-добри и със сигурност ще бъдем“ каза той.