Баскетболистите на Франция са най-големия фаворит за титлата на европейското първенство за мъже, което започва от утре и ще продължи до 20-и септември. Снощи надпреварата бе открита на официална церемония в Загреб. 

Турнирът включва 24 страни, като очаквано България не е сред тях. Отборите са разделени в 4 групи по 6 тима, като всяка група ще се играе в различна държава – Загреб (Хърватия), Берлин (Германия), Рига (Латвия) и Монпелие (Франция). Всеки среща всеки в първата фаза, като първите 4 тима от групите продължават в елиминациите, които ще се състоят в Лил, на стадион „Пиер Мороа“. 

Водени от Тони Паркър, французите искат да дублират титлата си от 2013-а година и според „Уилям Хил“ шансовете им да направят това са 2,87. След тях са испанците, водени от Пау Гасол с 4,00, световният-вицешампион Сърбия – 7,50, Гърция – 9,00, Литва – 11,00 и Хърватия – 16,00. 

Не трябва обаче да се подценяват Италия и Германия, тъй като за Скуадрата ще играят трите звезди от НБА – Галинари, Барняни и Белинели, а Дирк Новицки ще носи екипа на Бундестима за първи път от 4 години. 

В България най-интересното от първенството ще бъде излъчено в спортните канали на Нова Телевизия, като първият мач е между Испания и Сърбия.