Една епоха в баскетбола ще приключи скоро, след като Коби Брайънт обяви, че ще прекрати кариерата си в края на сезона. 

37-годишната легенда на ЛА Лейкърс започна 20-ия си сезон в НБА, но си личи, че е далеч от най-добрите си дни, след като през последните сезони трябваше да се бори и със сериозни контузии, така че решението му изглежда логично. 

„Сърцето и умът ми могат да се справят, но тялото ми знае, че е време да кажа сбогом. Готов съм да ви напусна и искам да знаете това сега, за да се насладим на моментите, които ни остават съпреживеем заедно“ написа Брайънт в специално обръщение към феновете във вид на поема. 

Баскетболистът влезе в Лигата през 1996-а година от гимназията, за да се превърне за мнозина в наследникът на Майкъл Джордън. Той спечели 5 титли с Езерняците и 17 пъти бе избран за Мача на Звездите, като спечели и два олимпийски златни медала със САЩ. 

Брайънт се превърна във водещият реализатор в историята на отбора, както е в третия най-добър в цялото история на Лигата, като надмина Майкъл Джордън и пред него остават единствено Карл Малоун и Карим Абдул-Джабар. През 2006-а той отбеляза 81 точки срещу Торонто, което е второто най-високо постижение в историята. 

„Това, което вие направихте за мен, е много повече от всичко, което аз съм направил за вас. Помня всяка минута с екипа на отбора. Любовта ми към този град и към този отбор никога няма да отшуми. Благодаря ви за невероятното пътуване“ се казва още в обръщението, което привържениците на отбора получиха в специални пликове преди двубоя с Индиана тази нощ. 

И в този мач се видя, че тялото на Брайънт вече не издържа, като той реализира 13 точки при стрелба 4 от 20 при поражението от Пейсърс със 103:107. Домакините наваксаха солиден пасив и в края Коби стопи разликата до точка с тройка. 6 секунди преди края обаче, неговият потенциал изстрел за равенство, не докосна ринга и Езерняците загубиха. 

„Знаех, че този момент идва, защото такова решение не се взима изведнъж. Трябва да го усещаш вътрешно и аз трябва да приема, че вече не мога да играя както преди, но съм спокоен и считам, че така свалям товар от плещите си“ каза Коби след двубоя, който влоши баланса на отбора до 2-14.