Шампионът в Евролигата Реал Мадрид се спаси от отпадане още в първата групова фаза, след като в решителния последен мач от група "А" спечели с лекота с 97:65 над френския Страсбург.

Всичко в срещата в испанската столица бе решено още през първите 10 минути, когато Реал натрупа солиден аванс от 14 точки след 29:15. До края домакините нямаха никакви проблеми и след 16 точки на Джефри Тейлър, 14 на Серхио Родригес и 12 на Фелипе Рейес стигнаха до успеха, гарантирал им място в топ 16 на надпреварата. За Страсбург най-резултатен бе бившият играч на Далас Маверикс Родриг Бобоа, който вкара 17 точки.

За разлика от Реал, шесткратният първенец в Евролигата и победител в турнира за 2014 година Макаби Тел Авив отпадна, макар и да спечели със 70:66 последната си среща като гост на турския Дарушафака, но именно съперникът от Истанбул продължава напред заради по-добрите си показатели в директните двубои. Гостите от Израел се нуждаеха от успех с поне 11 точки разлика, за да продължат, но това не се случи.

Срещата в Истанбул ще се запомни с комичния си завършек. В последните две минути от двубоя домакините се стараеха по всякакъв начин да избегнат продълженията, играейки фиктивно в защита, докато гостите от Израел се надяваха да докарат мача до равенство, за да могат да търсят нужната им победа с разлика в добавения период. Силвен Ландесберг и Джордан Фармар от тима на Макаби няха най-резултатни в срещата с 14 и 13 точки съответно.

Така вече са ясни 15 от 16-те отбора, които продължават в най-престижния баскетболен турнир в Европа и след Нова година. Последният участник ще стане ясен тази вечер, когато Цървена звезда приема в Белград Байерн Мюнхен. Двата тима имат по 4 победи и 5 загуби до момента.