Две суперзвезди на НБА от близкото минало – Шакил О’Нийл и Алан Айвърсън са сред финалистите за приемане в Залата на Славата през тази година. 

Окончателно ще стане ясно дали те ще получат тази чест на 4 април преди финала на колежанското първенство, като за да успеят ще са им необходими 18 от 24 гласа от хората в Комитета по избирането. 

Шак и Айвърсън се насладиха на отлични кариери и бяха вдъхновение за много хора през 90-те години на миналия век и през първото десетилетие на този. 

Центърът спечели 4 титли в кариерата си и не можеше да бъде спрян под коша, докато гардът притежаваше невероятна бързина и техника. Той 4 пъти бе най-добър реализатор в Лигата, като има средно по 26,7 точки на мач, но така и не успя да стигне да шампионски пръстен. 

„Аз съм продукт на Майкъл Джордън, Айзея Томас, Меджик Джонсън, Чарлз Баркли, Шакил О’Нийл и на всички онези, които проправиха пътя за нас. Те може би си нямат идея какво направиха за нас, тъй като ние бяхме деца, които искахме да бъдем като тях” заяви Айвърсън. 

„Бях считан за най-бързия гард в НБА, докато Алан не се появи” заяви пък легендата на Финикс Сънс, а сега кмет на Сакраменто - Кевин Джонсън, който също е сред финалистите. 

Китаецът Яо Мин също може да попадне в Залата на Славата в Спрингфилд, Масачузетц, след като беше номиниран за това от Международния комитет по избирането. 

Финалисти са още колежанските треньори Том Айзо, Бо Райън, Лефти Дризъл, Един Сътън и Мъфет МакГроу, суперзвездата от женската НБА Шерил Суупс, дългогодишния съдия Даръл Гаретсън, гимназиалните треньори Лета Андрюс и Роберт Хюз, както и Джон МакКлендън, който е първият афроамерикански треньор в професионална баскетболна лига.