"Отборът на Черно море е един социален проект, който не трябва да изчезва, а миналата година той фалира. Щом клубът не може да продължи да съществува, не може и юношеската школа да продължи. Събрахме се бизнесът и спортът във Варна и решихме да започнем преструктуриране на детската юношеска школа, за да се развиват професионално децата и да имат възможност да превърнат баскетбола в кариера", обясни баскетболистът Деян Иванов пред репортера на Bulgaria ON AIRДесислава Джерманска.

Според него инвестицията в децата е възможност за минимизиране на разходите и изчезването на клуба. "Не всички имат възможност да издържат семейство със спорт. Не всички стават елитни спортисти", категоричен е баскетболистът. Той е на мнение, че голяма част от родителите ги спира това, че няма реализация в спорта. "Ние сме започнали нашия проект, за да гарантираме на родителите, че техните деца ще имат развитие след 18- годишна възраст", сподели Иванов

Баскетболистът заяви, че децата в проекта са около 300, трениращи в момента. "Идеята ни е да превърнем школата в безплатна, а сега тя е с такса. Целта е да се разшири спектърът върху децата, които тренираш. Да за създаваш елитни спортисти, не трябва да има такси", заяви спортистът.

По думите му децата трябва да бъдат стимулирани по някакъв начин, за да се подобри стандартът и начинът им на живот. "Когато си дал 10 години от живота си в спорта, си оставил учението настрана. Доста трудно се съчетава елитното обучение с елитния спорт. За сега имаме споразумения с три учебни заведения и те предлагат за деца от нашата школа безплатни семестри или намалени такси на семестрите, или преференциални цени за общежитията", обясни Иванов и подчерта, че никъде не се е случвало това в България – клубът да мисли за детето след 18-годишна възраст.

Той посочи, че финансирането към момента е чрез спонсори, но имат и обещанието на общината да помага, а за следващата година той и брат му смятат да кандидатстват по европроект. "В клуба ще се приобщи и баскетбол в инвалидни колички. "Черно море" ще предложи на тези хора възможност за реализация във ВУЗ след навършване на 18-годишна възраст ", заключи баскетболната звезда. Той каза още, че има и социална програма и за деца болни от диабет, а това е като лична мисия, защото преди година баща му е починал от тази болест.

Деян Иванов коментира и представянето на националния ни отбор. "Няма как да върви при създаване на вътрешно първенство. Ще върви с школи. Държавата ни не е икономически стабилна и за това трябва да бъде производител. При произвеждането на продукт, защото баскетболистите са продукт, той ще може да бъде продаван в икономическите стабилни държави. Ние малко сме обърнали нещата и създаваме някакво вътрешно първенство, от което няма смисъл. Селекционерът и баскетболистите не са виновни, че националният отбор не върви. Трябва да се развиват школите, което ще стане с участието на държавата. Малка инвестиция в спорта е голяма за здравето", каза още Деян Иванов, след което допълни, че изоставаме, защото няма стратегия за развитие.

"Представянето на националния отбор е абсолютно незадоволително. Не трябва да се стремим към класиране на европейски първенство, а на победи на европейски първенство. Това за мен е осъществимо, но трябва да се започне да се работи в правилната посока", каза още Деян Иванов. Той каза още, че настоящият му клуб Газиантеп е имал проблеми със съществуването си, тъй като по време на превратите в Турция спонсорът на клуба е бил вкаран в затвора. Общината и бизнесът в града обаче са успели да спасят Газиантеп и бюджетът в момента е добър.

Вижте цялото интервю с Деян Иванов във видеото: