Шампионите на НБА от Кливланд Кавалиърс станаха първият отбор, преминал във втория кръг на плейофите, след като победиха Индиана със 106:102 като гости и затвориха серията с 4-0. Те чакат победителя от сблъсъка Торонто – Милуоки (2-2). 

ЛеБрон Джеймс постави рекорд с 21-и пореден успех в първия кръг, като подобри постижението на Меджик Джонсън, Майкъл Купър и Джеймс Уорти. Краля завърши с 33 точки и 10 борби за триумфа, като постигна 10-а серия без отборът му да загуби мач и освен това настигна Коби Брайънт по кошове в елиминациите с 2014, като двамата делят 4-о място в историята. 

Той имаше ключов кош, след като Кавалиърс пропиля аванс от 13 точки в началото на последната част и допусна Пейсърс да поведат със 102:100 минута и половина преди края. Джеймс обаче вкара тройка в ответната атака, след това изби топката от Тадиъс Йънг, а в края взе борбата, когато Пол Джордж пропусна да изравни от дистанция. Лидерът на Пейсърс остана с 15 точки, като това може и да е последният му мач за отбора, тъй като се говори сериозно, че може да напусне. 

В същото време на Запад Хюстън надви Оклахома Сити със 113:109 и дръпна с 3-1 в серията, като ще бъде домакин в следващия мач. Резервата Нене се оказа неочакваният жокер, като завърши с 28 точки, успявайки и в 12-те си стрелби от игра. Лу Уилямс и Ерик Гордън добавиха по 18 точки, което компенсира слабия мач на Джеймс Хардън, който остана с 16 точки при 5 от 16 от игра и 7 грешки. 

Ръсел Уестбрук направи трипъл-дабъл до почивката, като приключи с 35 точки, 14 борби и 14 асистенции, но отборът му загуби аванс от 14 точки в третата четвърт и отново се видя, че Гръмотевиците разчитат твърде много на своята суперзвезда, който в края не успя да ги спаси.