Претендент №1 за титлата в НБА Голдън Стейт последва шампиона Кливланд и стигна втория кръг на плейофите, след като спечели повече от убедително мач №4 срещу Портланд и след 128:103 затвори серията с 4-0 победи. 

Уориърс се развихриха още от началото, като реализираха първите 14 точки в мача, поведоха с 45:22 след първата част и до края контролираха нещата. Те отново играха силно в защита, въпреки че Деймиън Лилард наниза 34 точки за домакините. Си Джей Маккълъм обаче остана само с 6. 

„Момчетата бяха невероятни. Всичко, което правеха и в двата края на игрището бе на най-високо ниво. Беше просто изключително за гледане“ заяви треньорът Майк Браун, който отново замени Стив Кър начело на тима, като все още не е ясно дали изобщо Кър ще се завърне в плейофите. 

Кевин Дюрант се завърна за калифорнийци, след като пропусна предишните 2 мача, но нямаше нужда да играе много. Стеф Къри наниза 37 точки, като разликата стана 33 точки през второто полувреме и за домакините нямаше шанс. Голдън Стейт елиминира Портланд и миналата година, но във 2-и кръг, като се наложи доста трудно с 4-1 тогава. В следващия етап Стеф и компания чакат победителя от сблъсъка ЛА Клипърс – Юта. 

На Изток обаче става интересно. Торонто дръпна с 3-2 срещу Милуоки, след като се спечели лесно със 118:93 и може да приключи нещата в залата на Бъкс. Норман Пауъл избухна с 25 точки за Раптърс, които вкараха 57,7% от стрелбите си, а при борбите предимството им бе смазващо – 40-23. 

Атланта пък изравни на Уошингтън на 2-2 след 111:101 у дома. Мач №5 от залата на Уизърдс. Ястребите използваха балансирано нападение, за да спечелят, а освен това ветеранът Хосе Калдерон напомни за себе си с 10 точки и 5 асистенции. Мачът се реши в последната част, когато домакините направиха серия от 14:5, за да поведат със 103:93 и след това не изпуснаха контрола.