Доминантът в българския баскетбол през последните 15 години Лукойл Академик е на една загуба от отпадане в полуфиналите на първенството, което ще се случи за първи път от 2001-а година. 

Храбрият тим на Рилски Спортист удари Студентите с 90:86 в Самоков и поведе с 2-1 победи в серията. В мач №4 хората на Людмил Хаджисотиров също ще бъдат домакини и ще могата да приключат нещата. 

Самоковци водеха през по-голямата част от мача, но без да могат да се откъснат решаващо, което запази интригата до последните секунди. 

Тройка на неостаряващия Данчо Бозов за 84:77 49 секунди преди края се оказа решаваща, тъй като въпреки някои грешки след това, Рилски Спортист успя да затвори мача от наказателната линия. 

Гардът завърши с 28 точки, колкото отбеляза и Еван Бройнсма, който взе и 13 борби. Домакините показаха много добра стрелба от игра – 53,4%, като реализираха 11 тройки. За Лукойл Гибсън, Димитров и Захариев вкараха по 14 точки, но тимът вкара едва 6 тройки от 30 опита, а и 18-те грешки на Рилски не му помогна.