Отписвани от всички и изоставащи с 21 точки в средата на третата четвърт, баскетболистите на Бостън показаха страхотен характер. 

Вдъхновено представяне от Селтикс помогна на отбора да постигне изключително изненадваща победа над Кливланд  със 111:108 и така да намали изоставането си в серията на 1-2 победи, преди следващия двубой, който отново ще бъде в дома на Кавс. 

„Просто не се отказахме. Не спряхме да се борим и всеки даде своя принос“ заяви Маркъс Смарт, който стартира на мястото на контузения до края на сезона Айзея Томас и наниза 27 точки, от които 7 тройки. 

Големият герой обаче бе Ейвъри Брадли, който наниза победната тройка една десета от секундата преди края. Той получи на 45 градуса от коша и стреля, топката отскочи от ринга, но след това все пак намери път към мрежичката за ужас на шампионите. 

Кавалиърс загубиха за първи път в тазгодишните плейофи, след 10 поредни успеха, а общо серията им в елиминациите бе от 13 поредни победи. Една от основните причини за това е странният мач на ЛеБрон Джеймс. Той завърши с едва 11 точки при стрелба от игра 4 от 13 и направи 6 грешки. 

„Просто не бях в ритъм. Оставихме съперника да се върне в мача и в края просто знаехме, че изстрелът им ще попадне в коша“ коментира ЛеБрон. Кайри Ървинг и Кевин Лав бяха на ниво с 29 и 28 точки, но резервите на домакините вкараха едва 9 точки срещу 32 от помощните играчи на Бостън. 

Със солиден аванс още на почивката от 66:50, Кливланд дръпна със 77:56 6 минути и 39 секунди преди края на третата част и всичко изглеждаше ясно. Селтикс обаче затвори периода със серия от 26:10, за да се приближи до 82:87, а след тройка на Смарт изравни при 95:95. Гонитбата след това продължи, за да се стигне в крайна сметка до драматичната развръзка.