Баскетболистите на Лукойл Академик се върнаха на баскетболния връх. След като преди година титлата бе за Левски, сега Студентите победиха Балкан с 87:77 и спечелиха финалната серия с 3-2 победи. 

Домакините натрупаха аванс още от началото и успяха да го задържат до края, като опитите на гостите да направят обрат се оказаха безполезни, след като допуснаха разликата да се вдигне твърде много в третата част.  

В първата четвърт домакините показаха отлична успеваемост при стрелбата си, като вкараха 8 от 13 опита от игра, а Христо Захариев бе неудържим с 13 точки за периода. Все пак след 10 минути авансът на Студентите не бе чак толкова солиден – 20:13. 

Във втората част Лукойл продължи да играе по-добре, докато грешките и пропуските на Балкан бяха доста. В резултатът авансът на Академик стигна до 28:17, а след това и до 33:19. Гостите обаче отговориха със 7 поредни точки и стопиха пасива си наполовина. Точна стрелба отдалеч обаче, остави домакините с аванс от 39:32 на почивката. 

Те продължиха по същия начин и след паузата, като след серия от 8:2 се откъснаха с 47:34, като Крис Минков се отчете с две тройки. Студентите продължиха да бъдат много точни отдалеч и това им помогна разликата да стигне 20 точки при 62:42 3 минути преди края на третата част. Гостите се изнервиха, получиха технически нарушения, което също помогна. 

Все пак след силна последна минута на периода, гостите стопиха пасива си до 52:68, но така или иначе Лукойл контролираше ситуацията. Само че Балкан вкара 9  поредни точки на старта на решителната четвърт, за да стопи изоставането си до 61:68. 

Все пак Христо Захариев спря пропадането на своя тим  след пробив, а след това Тери Смит вкара два пъти от линията, за да вдигне разликата отново над 10 точки.  Грешен пас на Иван Лилов помогна на Смит да вкара лесен кош, а след тройка на американеца резултатът стана 77:61 и с това на практика реши всичко. 

Балкан обаче показа страхотен дух и след тройка на Павел Маринов се приближи до 74:79 2 минути и половина преди края. Само че веднага след това той направи петото си нарушение и напусна. 

Студентите пък не допуснаха сензационен обрат и довършиха нещата. Христо Захариев завърши с 23 точки за победителите, Никола Драгович добави 16, а Крис Минков още 13. Павел Маринов водеше Балкан с 18 точки.