Бостън Селтикс няма да избира под №1 от Драфта в НБА, който ще се състои след няколко дни в Ню Йорк. 

Келтите се разбраха с Филаделфия и ще вземат третия избор на Сиксърс. Освен това обаче те получават и бъдещ избор от първия кръг на място на ЛА Лейкърс през 2018-а или избора на Сакраменто през 2019-а. 

„Ние сме развълнувани, че ще можем да добавим силен играч към нашия състав избирайки под №3 от много талантливия клас през тази година, но също така ще добавим и бъдеща много ценна придобивка в стремежа към шампионската титла“ заяви генералният мениджър на Бостън Дани Ейндж. 

Селтикс нямаха нужда от плеймейкър, тъй като разполагат с Айзея Томас и дадоха възможност на Филаделфия да изберат Маркел Фулц от Вашингтон, който отдавна бе считан, че ще бъде взет под №1. 

В същото време Детелините най-вероятно ще се насочат към крилото на Дюк Джейсън Тейтъм, който записа по 16,8 точки, 7,3 борби, 1,3 откраднати топки и 1,1 чадъра средно на мач през сезона. Другият вариант е Джош Джаксън от Канзас, след като под №2 ЛА Лейкърс почти сигурно ще привлече Лонзо Бол. 

Бостън е в подем напоследък и игра финал в конференцията през този сезон, докато Сиксърс не са участвали в плейофите от 2012-а. През миналия сезон те приключиха с баланс 28-54, след като в предишните 3 кампании балансът им бе общо 47-199. Сиксърс избираха под №1 и през 2016-а, когато взеха Бен Симънс, който не игра през сезона поради контузия.  

Келтите се надяват, че този ход ще има същия ефект, както случилото се през 1980-а година, когато отборът също се отказва от първия си избор, като прави сделка с Голдън Стейт, взимайки Робърт Периш, а от Драфта привлича Кевин Макхейл и именно те двамата оформят знаменитото трио с Лари Бърд, което носи 3 титли на отбора през 80-те.