Бостън използва своя избор от Драфта и под №3 привлече крилото Джейсън Тейтъм, въпреки слуховете, че може да влезе в сделка с Ню Йорк и да привлече звездата на Никс Кристапс Порзингис. 

Тейтъм записа средно по 16,8 точки, 7,3 борби и 2,1 асистенции през сезона за Дюк, като е считан за изключително атлетичен играч, който може да помогне много на Селтикс. 

Генералният мениджър Дани Ейндж обяви, че той винаги е бил първи избор за тима и дори ако Бостън е бил запазил правото да избира под №1 е пак щял да вземе него. 

Иначе гардът Маркел Фулц очаквано бе избран първи от Филаделфия, след като направи много силен колежански сезон. Той е висок 193 см. но е много експлозивен и отличен подавач. Във Фили той ще се събере с миналогодишния №1 Бен Симънс, който пропусна сезона поради контузия и друг млад талант Джоел Ембийд. 

Под №2 ЛА Лейкърс очаквано взе Лонзо Бол, а веднага след като това стана, бащата на играча ЛаВар Бол обяви, че Езерняците ще се класират за плейофите благодарение на сина му. Тимът от Ел Ей не е бил в елиминациите през предишните 4 сезона. 

Под №4 Финикс привлече Джош Джаксън от Канзас, а под №5 Сакраменто взе друг плеймейкър ДиАрън Фокс от Кентъки. Джонатан Айзък отиде в Орландо под №6, Лаури Марканен бе №7 и бе взет от Минесота, но пратен в Чикаго, а десетката допълниха – Франк Нтиликина – НЙ Никс, Денис Смит – Далас и Зак Колинс – Портланд през Сакраменто.