Националният отбор по баскетбол за мъже постигна втора победа в предварителните квалификации за световното първенство, след като се наложиха над Беларус със 78:68 в Ботевград. 

Българският тим поведе още от началото, а след това преодоля колебания и изигра силно второ полувреме, за да стигне до нов триумф и на практика да си осигури място в следващата фаза, гарантирайки си едно от първите две места в групата, в която е още и Португалия. 

Българският тим започна силно и след вдъхновена игра поведе с 13:4. Разликата се запази до края на първата част, която завърши 22:14 след силна игра в защита за нашите. 

Във втората част обаче гостите започнаха по-добре и се приближиха до 21:22. Все пак българите продължиха да водят, но без да могат да се откъснат решително, като на почивката преднината бе 35:29. 12 от тези точки бяха дело на Павел Маринов. 

Националите реализираха първите 7 точки след подновяването на играта, за да се откъснат с 42:29, но с добра серия Беларус бързо стопиха изоставането си до 44:39. Българите успяха да преодолеят критичния момент и след силно представяне от Александър Везенков отново се откъснаха при 57:44. Преди последния период авансът бе 57:47. 

Две поредни тройки на Павел Маринов и Дий Бост в първата минута на последния период, вдигнаха разликата до 16 точки и на практика това реши мача, който след това се доиграваше, като разликата стигна 20 точки. Отпускане в края, както и в предишния мач, донесе намаляване на аванса. 

Националите нямаха чак толкова добър ден в стрелбата отдалеч, като реализираха 8 тройки от 26 опита. Павел Маринов изигра отличен мач с 22 точки, като бе 3 от 4 от дистанция, а Александър Везенков добави 15 точки и 15 борби.