Баскетболистите на Словения се класираха за полуфиналите на европейското първенство, след като в епичен сблъсък надвиха Латвия със 103:97. 

Двубоят предложи страхотни изпълнения, обрати и напрежение до последните секунди, като в решителните моменти Горан Драгич и Лука Дончич имаха решаващи отигравания за триумфа, който ще се превърне в една от класиките на европейските първенства. 

Мачът тръгна равностойно с размяна на тройки от двете страни, преди словенците да направят страхотна серия от 13:0 и да поведат с 30:15, като се стигна до сдърпване между Порзингис и Антъни Рандолф. 

Първата четвърт приключи при 34:23 за Словения, но във втората латвийците стопиха пасива си до 32:38, а след това и до 36:40 след кош с обръщане на Порзингис. Последва страхотна игра на балтийците, които направиха впечатляващ обрат и на почивката водеха с 55:51. 

Третата част обаче започна с 11 поредни точки за Словения и пак се стигна до обрат. Стрелбата на латвийците не вървеше, Порзингис направни 4-ия си фаул и след 25:11 за периода Словения дръпна със 76:66 преди последната четвърт.

В нея обаче латвийците пак успяха да стопят изоставането си, като 6 минути преди края разликата бе сведена само до 81:79. Невероятна тройка с табло на Дончич даде аванс отново на Словения от 86:79, а нови 3 точки на феномена на Реал Мадрид доведоха нещата до 91:83. 

Латвия обаче пак не се отказа и с тройка на Порзингис доведе нещата до 93:92. Балтийците дори имаха шанс да поведат, но изпуснаха от тройката. Два наказателни удара, борба в нападение и кош на Драгич след пробив за 97:92 пратиха Словения на полуфинал. 

В последните секунди се стигна до сдърпване между Антъни Рандолф и Порзингис след провокация на американеца, което доведе до дисквалификацията на натурализирания американец. 

Лука Дончич и Горан Драгич бяха над всички, като 18-годишният талант се отчете с 27 точки и 9 борби, а ветеранът добави 26 точки и 8 асистенции. Препелич добави 17 точки, а и Видмар имаше добри изяви. 

За Латвия Порзингис наниза 34 точки, но вкара само една тройка от 7 опита. Давид Бертанс добави 23 точки, но латвийците загубиха борбата под коша с 28-41, което бе твърде много.