Баскетболистите на Сърбия допълниха голямата четворка на европейското първенство, след като не оставиха шансове на Италия и след 83:67 стигнаха до полуфинала, където ще играят с Русия. 

Хората на Саша Джорджевич бяха по-добри и заслужено спечелиха, след като имаха невероятно предимство в борбата под двата коша – 44-19, като само овладените топки в нападение бяха 17. 

Постижението им е поредното доказателство за невероятната класа на тима, който дори и без най-големите си звезди като Теодосич, Недович, Радулица и Калинич, ще споли за медалите. 

Сърбите започнаха лошо и 4 минути и половина не успяха да вкарат точка. Италианците обаче не се възползваха напълно, като реализираха само 5 точки, така че авансът им не бе голям. 

Сърбите си окопитиха и поведоха с 8:7, след което двубоят тръгна равностойно. Играта на балканците обаче вървеше по-леко и във втората част те успяха да отворят аванс, който стигна до 11 точки при 38:27 и 44:33 на почивката. 

След това балканският тим умело контролираше мача и не допусна да бъде застрашен, като в последната четвърт вдигна сериозно разликата. Богдан Богданович наниза 22 точки, а Милан Мачван добави 13. 

Сърбите вкараха едва 3 тройки от 17 опита, но това не се оказа проблем, тъй като стрелбата на Италия от игра бе само 38%. Марко Белинели бе едва 5 от 17, за да стигне до 18 точки, а Луиджи Датоме добави 15. 

Мачът бе Русия и Сърбия е в петък вечерта, като в предварителната група руснаците спечелиха. В четвъртък пък се срещат Испания и Словения.