Баскетболна Европа ще има нов крал! Баскетболистите на Словения постигнаха най-големия успех в историята си, след като се класираха за финала на първенството на Стария континент. 

Те изиграха страхотен мач и спечелиха срещу фаворита Испания с 92:72. Иберийците триумфираха на 3 пъти с титлата в предишните 4 издания на турнира и всички очакваха нов успех и сега, но ще трябва да се борят за бронза. 

Фантастична стрелба отдалеч помогна на словенците да поставят съперника под напрежение, а победата бе изкована в третата част, в която отвориха солиден аванс и до края нямаше как да бъдат настигнати. 

Така серията на Испания от 13 поредни победи на еврофинали бе прекъсната, докато словенците остават без поражение, печелейки 8 мача до момента и чакат победителя от сблъсъка Русия – Сърбия. 

Словенците започнаха ударно и след като нанизаха 6 тройки от 8 изстрела в първата четвърт, водеха с 25:19 след нея. Испанците пък не успяха да реализират нито веднъж от дистанция за периода, така че на този фон изоставането им не бе чак толкова голямо. 

Словенците продължиха да вкарват отдалеч и във втората четвърт, в която добавиха още 4 тройки и на почивката бяха 10 от 15 от дистанция. Балканският тим успя да дръпне с 47:38, но испанците затвориха полувремето със серия от 7:2 и така разликата бе само 49:45 за Словения. 

Иберийците започнаха лошо в третата част, като останаха без точка в първите три минути и половина и съперникът им се възползва, за да дръпне с 10 точки при 55:45. Словенците се вдъхновиха, докато техният съперник бе стъписан и разликата скочи до 16 точки при 68:52 след кош и фаул на Димец, като преди последната четвърт авансът им бе 73:57. 

Тройка с табло на Горан Драгич направи 83:62 и Испания бе в нокаут, а след това мачът се доиграваше, за да се стигне до словенския триумф и първото им участие на финал. 

Горан Драгич завърши с 15 точки, колкото записа и Антъни Рандолф. Лука Дончич пък реализира 11, взе 12 борби и направи 8 асистенции. Словенците завършиха с 52% стрелба от игра, като отдалеч бяха 56% - или 14 от 25. 

За Испания Пау Гасол вкара 16 точки при последното си участие на голям форум, което може да се каже и за Хуан Карлос Наваро.