Валенсия и Байерн Мюнхен завършиха 1:1 в пети двубой от група "F" на Шампионската лига, който се игра на стадион "Местая". Така и двата отбора продължават напред в елиминационната фаза на надпреварата.

Домакините останаха с човек по-малко след малко повече от час игра, когато директен червен картон получи Барахан.

Баварците обаче не успяха да намерят път към вратата на своя опонент. Това първи сториха "прилепите", които поведоха след автогол на Данте четвърт час преди края на редовното време. Малко след това обаче Томас Мюлер изравни резултата след точен удар с десния крак.

Кръг преди края на груповата фаза Байерн е лидер с 10 точки. Толкова има и вторият Валенсия, но испанците са с по-лоши показатели в директните двубои между двата тима.



Наставникът на гостите Юп Хайнкес заложи на Клаудио Писаро на върха на атака, след като в предния мач от групата перуанецът наниза хеттрик във вратата на Лил. В титулярния състав се завърнаха Холгер Бадщубер, Франк Рибери и Хави Мартинес, които бяха контузени, като травмата на французина в гърдите още не е отшумяла.

В първите минути на срещата двата отбора започнаха доста предпазливо, като навярно отражение върху темпото на двубоя оказа загубата на БАТЕ Борисов от Лил по-рано тази вечер, тъй като при равенство между Валенсия и Байерн, двата отбора щяха да подпечатат мястото си в елиминационната фаза на турнира.

В петата минута Франк Рибери центрира опасно отляво и стражът на домакините изби топката с върха на пръстите си пред крака на Писаро. После Данте се извиси над всички при центриране от корнер, но прати топката в аут. Мюлер опита нещо средно между пас и изстрел, но усилията му не се увенчаха с успех.

Германският тим бе доста по-активен от своя опонент, но при изпълнение на пряк свободен удар пред наказателното поле на баварците топката се озова в мрежата им. Все пак реферът Хауърд Уеб правилно маркира нарушение в атака на Рами срещу Бадщубер.

В 18-тата минута Данте отново съумя да играе с глава след центриране от корнер, насочвайки топката в долния ляв ъгъл на Гуаита, но вратарят отрази с атрактивна намеса.

След половин час игра Роберто Солдадо получи 25-метров диагонален пас, спря си добре топката, но в последния момент тя бе изчистена право в краката на Фегули, който моментално шутира от движение. Мануел Нойер обаче бе застанал на точното място и парира прекрасно.

В 33-тата минута Антонио Барахан влезе много грубо в краката на Алаба, без да играе с топката. Реферът Хауърд Уеб показа директен червен картон на Барахан, който дори бе предупреден официално петнайсетина минути преди това.

Байерн натисна своя противник и шут на Клаудио Писаро бе спасен от Гуаита. Последва снаряд от дистанция на Солдадо в ответната атака, но кълбото прелетя над вратата.

Статистиката на почивката доказа преимуществото на Байерн от първите 45 минути. Възпитаниците на Юп Хайнкес бяха отправили шест удара, срещу три на домакините. При владеенето на топката германците регистрираха 60%.

След подновяването на играта гостите продължиха да бъдат по-активният отбор. След прострелно центриране на Рибери отляво Гуаита се намеси адекватно и спаси своите.

В 62-та минута Валенсия пропусна уникално положение. Роберто Солдадо бе изведен на чудесна позиция след разкошен пас от дълбочина и останал сам срещу Нойер, нападателят стреля от близо 12 метра над вратата.

След това и Байерн пропусна да открие резултата. Рибери получи топката отляво, пусна веднага назад към Томас Мюлер, който шутира от неудобно положение с левия крак от близо осем метра право в ръцете на Гуаита.

В следващите няколко минути мюнхенци отправиха два удара - първо с глава на Данте, а след това с десния крак на Мартинес, но и в двата случая кълбото профучаваше над целта.

Двайсетина минути преди края на редовното време двете резерви на гостите можеха да решат мача. Джердан Шакири центрира с левия крак и Марио Манджукич нанесе плътен удар с глава, който намери страничната греда.

В 77-та минута домакините стигнаха до доста случайно попадение. Фегули размина двама футболисти на гостите, шутира в близост до границата на наказателното поле, след което топката се отклони от тялото на Данте и влезе във вратата на Байерн.

Малко след това на терена се появи голмайсторът на Байерн от миналия сезон Марио Гомес, който изигра първи официален мач след близо 100-дневна пауза заради операция в глезена.

В 82-та минута баварската машина все пак се събуди. Филип Лам центрира отдясно и около точката на дузпата най-съобразителен се оказа Томас Мюлер, който матира Гуаита с десния крак. Секунди след гола Швайнщайгер можеше да вкара второ попадение за своите, но стражът на "прилепите" спаси.

В заключителните минути и двата отбора не предприеха голям риск, като преобладаваха предимно центрирания, които ставаха лесна плячка за защитните валове на двата отбора.


Валенсия - Байерн Мюнхен  1:1

1:0  Данте - 77', автогол

1:1  Томас Мюлер - 82'


Червен картон: 
Барахан (Валенсия) - 33'


Валенсия: Гуаита, Р. Коста, Рами, Барахан, Сисоко, Парехо (Хонас - 75'), Т. Коста, Фегули, Гуардадо (Валдес - 86'), Банега (Албелда - 80'), Солдадо

Байерн:  Нойер, Данте, Бадщубер, Лам, Алаба, Мартинес, Швайнщайгер, Рибери (Гомес - 79'), Кроос (Шакири - 65'), Мюлер, Писаро (Манджукич - 65')