Байерн Мюнхен победи Айнтрахт Франкфурт с 5:0 в двубой от 19-ия кръг на германската Бундеслига, който се игра на стадион "Алианц Арена".

Шампионите откриха резултата в началото след разкошно попадение от воле на Марио Гьотце. Точно преди почивката Франк Рибери удвои преднината на своя отбор.

Момчетата на Пеп Гуардиола продължиха напълно контролираха играта. Гьотце и Рибери можеха да се разпишат отново, но бяха спрени от гредите. В рамките на три минути обаче два нови гола добавиха Робен и Данте, като холандецът реализира две минути, след като се появи като смяна. Малко преди края пети гол за Байерн вкара Марио Манджукич.

Любопитното е, че Тони Кроос остана на пейката през целия мач, след като в предишния кръг срещу Щутгарт демонстративно хвърли ръкавиците си, бивайки заменен.

Байерн събра 53 точки и запази преднината си от 13 пункта пред втория Байер Леверкузен. Айнтрахт е 14-ти в таблицата, с 18 точки на сметката си.


Срещата започна с бърза акция на гостите още в първата минута. Алекс Майер се отскубна от защитата на противника, но беше затворен и в крайна сметка отправи безопасен за Мануел Нойер удар.

Байерн Мюнхен пое контрола върху мача и след хубаво подаване отдясно Марио Манджукич отправи страхотен снаряд от въздуха, който бе спасен от стража Кевин Трап. Последва силен, но неточен удар с левия крак на Тиаго Алкантара.

При една от най-интересните ситуации в началото на стотния сблъсък между двата състава Джердан Шакири финтира бранител и стреля от петнайсетина метра. Топката облиза страничната греда и излезе в аут.

В 12-тата минута баварците откриха резултата. Марио Манджукич свали с глава към Марио Гьотце, който си спря на гърди и от въздуха простреля вратаря на гостуващия тим с диагонален шут.

Франк Рибери се изстреля по лявото крило и след като залъга съперников футболист, французинът върна назад към Марио Гьотце. Германецът не се поколеба да бие от движение, но Кевин Трап отрази удара му. Рафиня пробва късмета си малко по-късно, но спечели само корнер, от който не последва нищо сериозно.

Мюнхенци напълно очаквано натикаха своя опонент в собствената му половина и Айнтрахт приличаше по-скоро на спаринг-партньор, отколкото на тим, който е пристигнал на стадион "Алианц Арена" в търсене на поне частичен успех.

Точно тогава отборът от Франкфурт можеше да изравни резултата по изключително куриозен начин. Барнета отправи безобидно центриране, но се получи рикошет и Мануел Нойер изби със сетни усилия. Хоселу пък шутира по диагонала, но не уцели вратата на домакините. Майер нанесе точен, но слаб удар с глава.

Въпреки временния подем на Айнтрахт в края на първото полувреме, момчетата на Армин Фее инкасираха второ попадение. Манджукич засече топката с глава, но тя срещна тялото на защитник. Франк Рибери притича и от 11 метра прати кълбото в долния ляв ъгъл.

Европейският първенец се настани в половината на своя противник веднага след подновяването на играта. Мощна тупалка на Давид Алаба срещна тялото на защитник, а после Рибери би над целта.

Тиаго Алкантара пусна магически пас към Марио Гьотце в наказателното поле и последният изигра ситуацията много класно - първо пропусна топката, елиминирайки бранител, а после провря кълбото между краката на Трап. За щастие на гостите страничната греда се оказа техен верен помощник за втори път в мача.

Малко след това Гьотце влезе в ролята на подавач - той изведе набралия скорост отляво Рафиня, но шутът на бразилеца бе отразен от Кевин Трап. Франк Рибери също можеше да вкара втория си гол, но и той по подобие на Гьотце бе спрян от гредата. Французинът копна технично над падналия Трап, но кълбото се отби в напречната греда.

Рибери и Гьотце продължиха да бъдат едни от най-активните на терена. Те опитаха нови изстрели, но вратарят на тима от Франкфурт отново бе на висота.

В средата на втората част Хоселу бе изведен сам срещу Мануел Нойер след светкавична контраатака на Айнтрахт, но младокът се забави и бе блокиран от Данте.

В 67-та минута гостите бяха наказани за грубия си пропуск, когато влезлият само две минути преди това на терена Ариен Робен заби трети гол за шампионите. Марио Гьотце върна хитро към холандеца, който вкара с помощта на напречната греда от осем метра.

Две минути след това Франк Рибери центрира от корнер и малко пред границата на малкото наказателното поле над всички се извиси Данте. Кариоката засече с глава и след като топката се отби в страничния стълб, влетя в мрежата на "орлите".

Четвърт час преди края на редовното време Кевин Трап получи контузия и трябваше да бъде заменен принудително.

В 89-тата минута Марио Манджукич получи в наказателното поле, финтира защитник и се разписа технично с левия крак. Секунди преди това Робен бе пропуснал на празна врата, засичайки с неудобния си десен крак.

 

Байерн Мюнхен - Айнтрахт Франкфурт  5:0

1:0  Марио Гьотце - 12'

2:0  Франк Рибери - 44'

3:0  Ариен Робен - 67'

4:0  Данте - 69'

5:0  Марио Манджукич - 89'

 

Байерн:  Нойер, Данте, Боатенг, Рафиня, Алаба (Контенто - 75'), Лам, Тиаго Алкантара, Гьотце (Писаро - 75'), Шакири (Робен - 65'), Рибери, Манджукич

Айнтрахт:  Трап (Видвалд - 77'), Мадлунг, Рус, Юнг, Джакпа, Швеглер (Вайс - 65'), Флум, Барнета (Айгнер - 62'), Розентал, Майер, Хоселу