Застрахователната компания "Алианц" купи 8.33% от акциите на европейския и световен клубен шампион Байерн Мюнхен. Информацията бе потвърдена на официалната страница на мюнхенци в интернет.

Вестник "Билд" първи излезе с ексклузивен материал по темата и малко по-късно от Байерн потвърдиха новината. В касата на баварците влизат 110 милиона евро, като това ще бъде най-голямата сделка в историята на Бундеслигата.

"Алианц" ще бъде третият акционер в Байерн. През 2001 година производителят на спортни стоки плати 75 милиона евро, за да се сдобие с близо 10% от акциите на най-успешния германски клуб.

"Ауди" стана втората мощна компания, която направи подобна крачка, купувайки 9.09% (максимално позволените от закона) акции, за които автомобилният концерн наля 90 милиона евро в клуба.

За сделката между Байерн и "Алианц" се говореше усилено в последните месеци, като нейното осъществяване практически означава, че стадион "Алианц Арена" вече е напълно изплатен от клуба и става 100% негова собственост. Стадионът ще продължи да носи същото име.

След влизането и на застрахователната компания в Байерн, трите акционерни дружества ще притежават по 8.33% от клуба заради увеличения капитал. Любопитното е, че всяка една от трите компании е със седалище в Бавария.

Причината, поради която "Алианц" плаща повече пари за по-малък брой акции е в това, че от 2001 година насам Байерн вече се котира по-високо на пазара. През изминалата финансова година клубът регистрира рекорден оборот от 432.8 милиона евро.

"Това е голям ден за Байерн Мюнхен.  С консултативния и управителния съвет взехме решението единодушно. Байерн е "требъл-А" със своите баварски бизнес-партньори Ауди, Алианц и Адидас. За нас това е една сбъдната мечта. Много сме горди, сделката показва колко силен е нашият клуб", заяви президентът на Байерн Ули Хьонес.

Според sport1.de Байерн напълно ще изплати стадион "Алианц Арена" с 80 милиона евро от сумата, която ще налее новият акционер. Част от останалите 30 милиона евро отиват за изграждането на новата база за академията на клуба.