Арсенал отново не допусна загуба като гост на Байерн Мюнхен, но за втора поредна година отпадна от баварците на осминафиналите на Шампионската Лига.

"Артилеристите" измъкнаха равенство 1:1 в реванша на "Алианц Арена", но след победата с 2:0 в първия мач на "Емиратс Стейдиъм" Байерн продължава напред.

Също както и преди 12 месеца Байерн доминираше през по-голямата част от мача, като този път успя първи да вкара гол. Вкара го Бастиан Швайнщайгер в началото на второто полувреме след асистенция на Франк Рибери.

Лукас Подолски обаче изравни само две минути по-късно, макар домакините да имаха претенции, че е извършил нарушение в атака срещу Филип Лам.

За кратко след този гол Арсенал изглеждаше опасен, но не можа да завърши две добри атаки. Последваха два сериозни пропуска на Байерн, а в допълнителното време баварците пропуснаха и дузпа, след като Фабиански спаси удар на Томас Мюлер.

Така Байерн за втори поредна година и трети пореден път елиминира Арсенал от Шампионската Лига.



В състава на Байерн изненадата бе това, че Пеп Гуардиола бе поставил Филип Лам като десен бек. Вместо него в халфовата линия титуляр беше Бастиан Швайщайгер, докато голмайсторът от първия мач Тони Кроос бе резерва.

В защитата на Арсенал също имаше промяна и заради контузията на Киерън Гибс титуляр бе Томас Вермаелен. Отпред пък Арсен Венгер бе дал рядък шанс на Лукас Подолски да започне мача като титуляр.

Още в третата минута Бастиан Швайщайгер нанесе много силен удар от дистанция, но прати топката право в ръцете на Лукаш Фабиански. За Арсенал Алекс Окслейд-Чембърлейн започна скоростна контраатака и трябваше да бъде спиран от Данте с цената на нарушение, което коства на бранителя и жълт картон.

Очаквано Байерн наложи тотално териториално надмощие, но атаките не бяха много опасни. Едва в 13-та минута Алаба бе изведен отляво, но не намери съотборник с прострелното си центриране. В 20-та минута Рибери бе изведен отново от ляво и центрира към втората греда, където Ариен Робен бе непокрит, но от малък ъгъл нанесе лош удар от воле и не уцели вратата. Малко след това французинът изведе прекрасно в коридор Алаба отляво в наказателното поле, но защитникът отново пропиля атаката с неточно центриране по земя, което бе пресечено от защитник.

В 26-та минута домакините вкараха топката в мрежата, след като Хави Мартинес засече от воле центриране от фаул. Съдията обаче правилно отмени гола заради засада.

В 31-та минута Арсенал отправи първия си удар към вратата. Това стана след като Окслейд-Чембърлейн спечели пряк свободен удар с хубав пробив. Ударът на Касорла обаче рикошира в стената и излезе в корнер. След центрирането Оливие Жиру засече добре с глава, но Мануел Нойер внимаваше и спаси.

Байерн продължаваше да опитва да влезе  с топката във вратата. След поредна многоходова комбинация се получи разбъркване в наказателното поле на Арсенал и накрая връхлитащият Робен нанесе удар от 7-8 метра, но защитник изби пред вратата. Малко след това баварците показаха малко разнообразие и Гьотце центрира точно към Матио Манджукич и той засече с глава, но малко над напречната греда.

Минута преди края на полувремето Байерн имаше може би най-добрата си възможност за гол. Центриране в наказателното поле бе избито към Марио Гьотце и той нанесе хубав плътен удар от воле, но Фабиански се хвърли и направи чудесно спасяване.

На почивката Арсен Венгер направи интересна смяна, като изкара Месут Йозил и на негово място пусна Томаш Росицки. Пет минути след началото на второто полувреме Ариен Робен опита да спечели дузпа с откровена симулация в наказателното поле. Съдията не се върза, но интересното бе, че не показа жълт картон на холандеца.

Байерн обаче бе вдигнал оборотите и в 54-та минута заслужено откри резултата. Франк Рибери започна акция отляво и залъга Саня до наказателното поле, след това навлезе в него и хладнокръвно поднесе към непокрития Бастиан Швайщайгер, който само на пет метра пред вратата нямаше как да сбърка.

Арсенал обаче отвърна само две минути по-късно и изравни резултата. Голът обаче предизвика доста спорове. Лукаш Подолски притисна Лам в полето на баварците и го бутна лекичко с ръка в гърба. Защитникът падна на земята и поиска нарушение, но съдията показа играта да продължи. Така Подолски тръгна срещу вратата и от минимален ъгъл изненада Нойер и с топовен удар прокара топката между вратаря и гредата.

Голът вдъхна ентусиазъм в редиците на гостите и те изведнъж започнаха да изглеждат много опасни. Секунди след попадението те имаха много опасна контраатака, но Подоски не можа да поднесе точно към тичащия непокрит в наказателното поле Жиру. Малко след това пък Окслейд-Чембърлейн нанесе силен удар и успя да прокара топката през купа от играчи, тя се насочи до страничната греда, но Нойер спаси.

Извеждащо подаване към Жиру бе пресечено от предвидливо излезлия извън наказателното си поле Нойер. Вратарят на Байерн обаче действа доста по-разконцентрирано малко по-късно и сбърка с подаването си, Росицки пресече топката близо до тъча, но след това не можа да намери Жиру.

В 69-та минута Байерн като по чудо не вкара гол. Началото на атаката бе, след като съдията показа еднакъв критерий и не отсъди нарушение след бутане в гръб на Окслейд-Чембърлейн. Швайнщайгер даде хубав копващ пас зад защитата за Тиаго, който непокрит можеше директно да стреля от воле от непосредствена близост. Вместо това той поднесе встрани за Манджукич, който бе само на три метра пред вратата. Той обаче също не стреля, а реши да овладее топката на коляно, това го забави и Фабиански се хвърли и го неутрализира.

Ариен Робен сякаш бе най-директният футболист на домакините и след типичен пробив от крилото нанесе удар от границата на наказателното поле, но не му достигна малко сила и Фабиански улови. Пет минути по-късно Лам центрира опасно към Манджукич на втората греда и той засече с глава от непосредствена близост, но уцели застаналия пред голлинията Мертезакер.

Две минути преди края влезлият като резерва Серж Гнабри имаше нелоша възможност, след като получи дълга топка при контраатака, залъга защитник пред наказателното поле и нанесе силен удар, но високо над вратата.

В първата от четирите минути допълнително време Байерн спечели доста лека дузпа. Робен получи извеждащ пас, но бе застигнат и париран от Косиелни. Холандецът вече бе неутрализиран, но след минимално докосване от защитника падна в наказателното поле. Съдията бе педантичен и посочи бялата точка. Томас Мюлер застана зад топката и ритна в центъра на вратата, но Фабиански спаси с крак, топката се търкулна на голлинията, но не влезе и вратарят успя да я избие в безопасност.

В оставащите минути Арсенал имаше две опасни контраатаки, но първо Жиру не можа да нанесе удар от границата на наказателното поле, а след това при доста по-опасна ситуация вместо директно да стреля реши да поднесе назад към Подолски и пасът бе пресечен.

Байерн - Арсенал 1:1

1:0 Швайнщайгер 54
1:1 Подолски 56


Байерн: Нойер, Алаба, Данте, Хави Мартинес, Лам, Швайнщайгер,  Тиаго, Гьотце (59 Кроос), Рибери (84 Мюлер), Робен, Манджукич

Арсенал: Фабиански, Вермаелен, Мертезакер, Косиелни, Саня, Артета (77 Гнабри), Касорла, Окслейд-Чембърлейн (84 Фламини), Йозил (46 Росицки), Подолски, Жиру