Треньорът на Байерн Мюнхен Пеп Гуардиола даде навярно най-горещата си пресконференция, откакто пое европейския клубен шампион. На нея испанецът загатна, че е готов да напусне поста си, ако ръководството на клуба не е доволно от работата му.

В рамките само на няколко дни Байерн прекъсна не само серията си без поражения, но след цял сезон без нито една шампионатна загуба падна последователно от Аугсбург и Борусия Дортмунд. Поражението с 0:3 от "жълто-черните" бе особено болезнено, тъй като дойде на стадион "Алианц Арена" пред погледа на Ули Хьонес.

"Нямам представа дали съм добър треньор. Не зная колко съм добър. Тук съм, за да помагам на играчите си. Не мога винаги да побеждавам, сори. Не съм Бог. не, това не е точната дума. Не съм треньор, който винаги, винаги, винаги печели. Нямам ключа за това", заяви Гуардиола доста разпалено.

"Казвам си "Пеп, спокойно". Трябва да приема критиките към мен. Тук съм, за да дам най-доброто от себе си. Моят най-голям талант е работа, работа и пак работа. Тук съм, за да помагам. Ако клубът не иска това: стискаме си ръцете и си отивам у дома, няма проблем."

"Винаги има начин да ставаш по-добър. Бяхме отбор. Можем отново да бъдем отбор. Ако не можем - почивка, следващия сезон. Футболистите го знаят. Но това беше моя грешка. Аз съм този, който не успя да поддържа високото ниво на отбора след като спечелихме сребърната салатиера."

"Дали трябва да има последователност в избора ми на титулярен състав? Сигурно. Не зная. Казвам ви: сигурно, може би. Но ние станахме шампиони през март, с тази система. Аз съм треньорът, аз взимам решенията. Ако не е така, ръководството ще ми каже "Пеп, благодарим ти, ние сменяме треньора". Тогава си заминавам."

"Ние загубихме много малко мачове, но тогава разбирах какво се случва. Така е във всички големи клубове. За мен загубите са важни, защото само така мога да опозная клуба, манталитета и средата. Аз съм нов тук. Ние имахме и много контузени играчи. Победихме Дортмунд през есента, станахме шампиони с 25 точки разлика пред този страхотен отбор."

"През последната седмица тренирахме така, както винаги. Така станахме шампиони. Още през март! Последните три шампионатни срещи са резултат ранното спечелване на титлата. Никой не искаше да му чуе, когато казах, че после няма да бъде лесно. Всеки казваше, че ще е лесно, че няма да има проблеми."

"Футболистите играеха напразно. Моята задача е да ги накарам да играят за нещо в оставащите срещи. Да имат мотивация. Това е моя отговорност. Всеки мач е важен. Но понякога имаме нужда да загубим, за да станем по-добри. Трябва да убедя играчите, че са страхотни."

"Трябва да ги убедя да тичат, с топката, назад. Навярно говоря твърде много. Но моят футбол е доста опростен. Доста опростен! Ако топката не е наше притежание, всички работим заедно, за да си я върнем. Не ми харесва когато един нападател стои само напред, а един защитник - само отзад."

"Никога не съм бил в Берлин за финален мач и мечтата ми е да участвам в него. Това е една малка мечта, която искам да сбъдна. Смятам, че същото важи и за играчите. След загубата от Дортмунд усетих колко важни са подобни мачове за нас, за феновете."

"Дали ще подценим Кайзерслаутерн утре? Мисля, че не. Играчите ми знаят за какво става дума. В последните три мача контролирахме топката по-добре. Хофенхайм имаше повече положения от Дортмунд. Въпросът не е в това, че съм правил ротации. В миналия кръг игра добър отбор. Това е проблемът на целия състав. Ние трябва да анализираме, аз трябва да намеря точните решения. "

"Има двама-трима футболисти, които сами могат да решат даден мач. Не в Байерн Мюнхен. Не, не, не. Ние сме добри тогава, когато играем като отбор. Когато всеки е готов да тича заради колегите си. До момента правихме това. Загубихме тази част от играта си."

"Дали Нойер е готов? Не и днес. Надявам се утре. Ако не може да играе, тогава ще пусна Лукас Редер. Рафиня? Наказание от три мача е доста. Дали съм му ядосан? Не! Той е мечтан футболист. Бих искал да работя с 18-19 негови двойници. Той винаги се смее, иска да помага, подкрепя отбора. Да, той удари съперник в лицето, но не е счупил ничие коляно. Харесвам Рафа."

"Бих искал Тони Кроос да остане при нас. Кале иска същото, Матиас Замер също. Всичко зависи от Тони. Той може да прави каквото си поиска, това е неговият живот. Но моето желание е той да остане при нас", добави Гуардиола.