Треньорът на Байерн Мюнхен Пеп Гуардиола заяви, че не иска нов полузащитник на мястото на напусналия Тони Кроос, а трети вратар. Както е известно, Лукас Редер, който пазеше в два мача за първенство в края на миналия сезон, стана част от португалския Витория Сетубал.

"Сега имаме възможност да работим доста с младите футболисти и да се запознаем с техните качества. Очакваме и останалите играчи да се присъединят към отбора", започна Пеп Гуардиола на първата си пресконференция след лятната пауза.

"Дали поддържам контакт със световните шампиони в нашия отбор? Да, но след четвъртфинала и полуфинала им пратих по един sms. Световната титла е добре дошла както за Германия, така и за Бундеслигата. За тези футболисти е по-добре, че станаха световни шампиони. Това е много добре за техните кариери. Те натрупаха богат опит."

"Филип Лам е интелигентен човек. Отказването му от националния отбор не е лесно, но това е негово решение. При мен той играе като халф, но ние имаме доста играчи в средата на терена. Всичко зависи от това какво ще искаме на момента. Филип не прави грешки, или ако допуска такива, те са много малко."

"Франк Рибери поднови тренировки отскоро, но си мисля, че ще го пусна да поиграе в турнира Телеком Къп в събота и неделя. Холгер Бадщубер? Много съм доволен от него.  Много! Но той трябва да внимава с мускулите. Холгер е играч от възможно най-висока класа. Тиаго? Навярно ще отсъства още 6 седмици."

"Проблемите след световното първенство? Вече съм го изживял с Барселона, минал съм през това. Ако се появят контузии и ни се наложи, ще играем с футболисти като Лукас Шол и Гаудино. Кога ще пусна в игра участниците на Мондиал 2014? Ще видим в какво състояние са, когато се върнат."

"Тактическите варианти в защита са следните: можем да играем с четирима, но и с трима бранители. Имаме необходимите играчи и за двата варианта. Но е по-вероятно да играем с четирима отзад. Но точно в момента нямаме нужните играчи за такава дефанзивна линия."

"През първите месеци от новия сезон навярно няма да играем толкова добре, но трябва да постигаме резултати. От мач на мач ще ставаме по-добри. В сравнение с началото на първата ми година, сега съм по-малко нервен. Вече познавам играчите, Бундеслигата, колегите. Вече се приспособих."

"Възможни нови попълнения? Трябва да говорите със спортния директор Матиас Замер. Навярно имаме нужда от нов вратар. Само като си спомня за контузиите на Мануел Нойер и Том Щарке от миналия сезон... Искам да имам трима вратари."

"За мен беше голяма чест  да бъда треньор на Тони Кроос. Желая му всичко най-добро. Благодаря му за всичко, което направи за нас през миналия сезон. Той винаги играеше в моя състав. Надявам се, че ще бъде щастлив в Мадрид. Опитахме да го задържим, но трябва да приемем решението му. За съжаление той вече искаше ново предизвикателство."

"Бастиан Швайнщайгер ще играе в средата на терена, не в защита. Идната седмица става на 30 години. Желая му преди всичко здраве и да се опази от травми. Всичко най-добро и на семейството му.  Давид Алаба може да играе навсякъде, той е истински подарък за Байерн Мюнхен. Той е кандидат за №6 и №8. Може да играе на всеки пост. Но една смяна на поста никога не е лесна. Човек има нужда от време."

"Роберт Левандовски? Още в самото начало забелязах неговите качества. Но той все още се нуждае от известно време за приспособяване към новия отбор. Не е лесно, когато сменяш отбора и всеки човек се нуждае от известно време, докато свикне."

"Борусия Дортмунд? Не трябва да забравяме какво направи този отбор през последните четири години. Те спечелиха много. Предизвикателството пред нас е да задържим нивото на отбора, за да държим Дортмунд на дистанция зад нас."

"Коста Рика ме изненада най-много на световното в Бразилия, защото преди това не знаех почти нищо за тях. Германия заслужи световната титла на 100%, те бяха по-добри от другите през цялото време. Всички имаха ясна цел, ясни идеи какво да правят. Поздравявам Йоги Льов за този успех. За мен Йоги е един много, много добър треньор", каза още Гуардиола.