Пеп Гуардиола има по-различно виждане (меко казано) за ролята на чистите нападатели във футбола в сравнение с повечето треньори, експерти и фенове. Вече шест години испанецът жъне впечатляващи успехи на пейката, но използването на типични стрелци не е най-силната му страна.

Този сезон обаче може да се превърне в повратен момент в кариерата на Пеп, след като Байерн привлече Роберт Левандовски от конкурента си Борусия Дортмунд. Полякът е образцов професионалист, доказан реализатор и класическа деветка, която треньорът трудно може да остави извън игра.

Баварците имаха интерес към тарана далеч преди Гуардиола да пристигне на "Алианц Арена". Байерн се опитваше да привлече Левандовски две години и именно това бе основната причина мюнхенци да се скарат лошо с Борусия.

Когато Гуардиола пое Барса, той наследи отбор, в който личаха имената на Самуел Ето'о и Тиери Анри. През първия му сезон на "Ноу Камп" двамата имаха голям принос за спечелването на безпрецедентен требъл – титла, Купа и ШЛ. Камерунецът обаче бе продаден през лятото, а французинът изгуби титулярното си място и напусна година по-късно.

Ето'о всъщност бе използван в сделката по привличането на Златан Ибрахимович, а всички знаем как се разви кариерата на шведския национал в Барса. Таранът започна силно, но по-късно Гуардиола започна да залага на Лео Меси като "фалшива деветка". Отношенията между Ибра и Пеп се влошиха и нападателят набързо се завърна в Серия А. Що се касае до треньора, той престана да използва чисти нападатели в Барса.

Ето'о и Ибрахимович отказаха да изпълняват специфичните изисквания, които специалистът явно има към нападателите.

"Гуардиола искаше от мен неща, каквито нападателите обикновено не правят", заяви по-късно камерунецът. "Аз мисля като нападател и не можех да играя така, както настояваше той. Обясних му, че според мен бърка. В отговор той ми каза да напусна тренировката. В крайна сметка се оказа, че съм бил прав".

Ибрахимович също не бе очарован от специфичната концепция на Гуардиола.

"Той ме пожертва, това е истината. Един от приятелите ми отбеляза по този повод: "Все едно, че някой си е купил ферари, а го кара като фиат". Гуардиола ме направи по-обикновен и по-слаб футболист. Това беше в ущърб на целия отбор", отсече Златан.

След напускането на Ибрахимович, Давид Вия дойде като утвърден голмайстор на "Ноу Камп", но бе принуден да играе на фланга.

Проблемите на Гуардиола с нападателите пък продължиха и в Байерн. Първо той се отказа от Марио Гомес, защото не пасвал на философията му. После започна да експериментира с Марио Манджукич. Хърватинът се бе представил отлично при Юп Хайнкес, но Гуардиола се опита и него да преквалифицира във флангови футболист. В крайна сметка в един момент таранът изгуби мястото си в стартовата единайсеторка. Междувременно опитите Марио Гьотце да бъде използван като "фалшива деветка" също удариха на камък.

Това лято Манджукич бе продаден на Атлетико М.

"Честно казано, стилът, който Гуардиола налага в Байерн, не ми пасва", отбеляза хърватинът малко преди да напусне. "В първия мач от ШЛ срещу Реал окончателно разбрах, че каквото и да правя, не мога да разкрия възможностите си напълно при този начин на игра".

Паралелите между Манджукич и Левандовски няма как да бъдат избегнати. И двамата се движат много, играят отлично с глава и са майстори на завършващия удар. Вярно е обаче, че полякът може би е по-ефективният нападател.

И все пак, бившата звезда на Борусия едва ли е футболист, който ще пасне на стила с много къси подавания – запазената марка на Гуардиола. Левандовски е ненадминат в наказателното поле. Той може да играе както с гръб към вратата, така и дебнейки на ръба на засадата, но комбинативността  и връщането в по-задни позиции не са от най-силните му страни.

С две думи, за да може Левандовски да се чувства добре, съотборниците му трябва да действат по-скоро енергично и да изострят играта, вместо да градят атаките си бавно и методично. При това фактът, че Байерн отмъкна втора звезда на Борусия (след Гьотце) се отрази негативно на имиджа на клуба, което значи, че баварците трудно могат да си позволят да държат поляка на пейката.

Гуардиола има какво да доказва. Ако отношенията му с Левандовски се развалят като тези с Манджукич, Ето'о и Ибрахимович, той завинаги ще бъде нарочен за треньор, неспособен да работи с големи нападатели.

Може би класическите деветки с тяхната пристрастеност към вкарването на голове и стремежа непрекъснато да застрашават противниковата врата, просто не пасват на философията на специалиста. Но Гуардиола на няколко пъти заяви, че работата му е в това да се адаптира към специфичните умения на футболистите си. След като не успя да го направи с Манджукич, сега испанецът няма право на грешка с Левандовски.

 Енис Койлу, Goal.com