Байерн Мюнхен започна сезона с трудна победа с 2:1 срещу Волфсбург на старта на Бундеслигата.

Баварците бяха по-добрият отбор през първото полувреме и откриха резултата с гол на Томас Мюлер, след добра асистенция на Ариен Робен.

Холандецът отбеляза втори гол в началото на второто полувреме след скоростна контраатака, но след това Волфсбург взе инициативата.

Бившият играч на Байерн Ивица Олич намали в 52-та минута с фантастичен гол, а влезлият като резерва Маланба направи пропуска на сезона, като не можа да засече от 50 сантиметра на празна мрежа.

Така Волфсбург за пореден път не успя да победи Байерн на Алианц Арена. От създаването на Бундеслигата баварците вече имат 20 победи и 1 равенство.


В титулярния състав на Байерн бяха новите попълнения Роберт Левандовски и Хуан Бернат. Холгер Бадщубер се завърна след почти двугодишно отсъствие, а официален дебют като титуляр записа Джанлука Гаудино, който е на само 17 години и 284 дни.

Преди мача Мануел Нойер получи отличието си за футболист номер 1 на Германия за годината, а Ариен Робен бе почетен като футболист номер 1 на Байерн.

Първата интересна ситуация бе чак в 12-та минута, когато Томас Мюлер нанесе точен удар, но от малък ъгъл нямаше как да изненада вратаря.

Три минути по-късно обаче Волфсбург имаше далеч по-опасна атака, при която Виериня проби отдясно в наказателното поле и дори можеше да стреля, но предпочете да центрира по земя и не намери съотборник.

Байерн вдигна леко оборотите и диагонален удар на Робен бе спасен от вратаря. След това Левандовски намери Томас Мюлер пред наказателното поле, но той отказа да стреля към вратата и прострелното му центриране бе изчистено.

Гол на баварците правилно бе отменен заради засада на Робен и може би това бе причината холандецът нетипично да поднесе встрани за Левандовски, който да засече на празна мрежа.

Силен удар на Мюлер не бе уловен от вратаря и Левандовски улови топката под носа му, но вместо да копне опита да заобиколи вратаря и той хвана топката.

В 31-та минута полският нападател бе близо до зрелищен гол. Той получи дълго центриране зад защитата и в стил "Златан Ибрахимович" се разтегна максимално, за да засече с карате ритник от въздуха, но Грюн направи чудесно спасяване с една ръка.

Натискът на Байерн продължи и в 37-та минута заслужено откри резултата. Робен финтира съперник отдясно на наказателното поле и центрира пред вратата, където Мюлер засече в мрежата.

Малко по-късно след центриране от корнер топката дойде към непокрития на границата на наказателното поле Гьотце, но той не можа да нанесе плътен удар от воле.

Още в първата минута на второто полувреме Байерн нанесе втория си удар. Гуилавоги направи грешка в центъра на терена, като позволи Робен да му отнеме топката и да започне контраатака. Холандецът размени двойно подаване с Левандовски и излезе зад защитата. След това си поведе лошо топката и бе застигнат в пеналта, но въпреки това успя да нанесе прецизен удар до гредата, който направи Грюн безпомощен.

Пет минути по-късно виновникът Гуилавоги бе близо да се реваншира, като стигна до аутлинията в наказателното поле и хитро поднесе назад за Олич, но малко не стигна на нападателя да засече топката.

В 52-та минута обаче Олич вкара невероятен гол. Той получи топката от тъч около границата на наказателното поле, завъртя се и с невероятен фалцов удар прехвърли Нойер и прати кълбото неспасяемо в горния далечен ъгъл. Баварците имаха протести за игра с ръка на Олич при овладяването и топката наистина докосна леко китката му, но определено нямаше умисъл.

Байерн опита да отвърне и Лам проби отдясно в наказателното поле, но прострелното му центриране бе пресечено от вратаря. Последва невероятен пропуск на Левандовски, който бе изведен сам зад защитата и излезе сам срещу вратаря, но когато опита да го прехвърли ритна земята и ударът му се получи нескопосан.

Последва добър период на Волфсбург. Удар на Де Бройне от границата на наказателното поле не затрудни Нойер. След това обаче белгиецът бе изведен непокрит отдясно, но опитът му да поднесе на Арнолд пред вратата се оказа неточен.

Мануел Нойер можеше да направи голяма беля с неразчетено излизане извън наказателното поле, при което не успя да вземе топката от Де Бройне.  В 67-та минута влезлият като резерва Калиджури имаше чудесна възможност, когато след центриране топката дойде към него непокрит на втората греда, но вместо да стреля директно той изчака тя да тупне и пропусна възможността.

Байерн имаше нелоша възможност от пряк свободен удар, но Алаба стреля в ръцете на вратаря. Волфсбург обаче продължи да е по-активният отбор и в 78-та минута влезлият като резерва Маланда направи пропуск, който вече е претендент за номер едно на сезона.

Калиджури му поднесе чудесно топката пред вратата и нападателят от пет метра засече топката в тялото на Нойер. Тя обаче рикошира към напречната греда и тупна пред голлинията. Продължилият напред Маланда пръв стигна до нея, но буквално от 50 сантиметра направи много по-трудното и засече покрай вратата.

Калиджури продължи да е много активен и при поредния си пробив отляво финтира съперник пред наказателното поле, но след това фалцовият му удар мина покрай вратата.

В 84-та минута се стигна до интересна ситуация, защото гол на Байерн първо бе признат, а след това отменен. Влезлият като резерва Себастиан Роде нанесе удар от границата на наказателното поле, точно пред вратаря Мюлер прескочи топката и го затрудни и тя влезе в ъгъла.  След консултация със страничния съдия главният арбитър отмени гола, тъй като Мюлер е влияел на Грюн. На повторенията обаче се видя, че дори и самият Мюлер е бил на една линия с последния защитник и не трябва да има засада.

Така Волфсбург остана в мача и продължи да напада. След центриране пред вратата Калиджури засече с глава, но не отклони достатъчно топката. При една от сравнително редките атаки на Байерн за второто полувреме Шакири навлезе отляво в наказателното поле, но от малък ъгъл не можа да преодолее Грюн.

В 90-та минута Байерн имаше най-опасната си контраатака. Роде изведе Робен абсолютно непокрит в половината на съперника, той си поведе бързо и стреля остро от границата на пеналта, но тресна напречната греда от горната страна. В следващата атака пък Мюлер блесна с ефектно засичане с пета от въздуха с гръб към вратата и бе близо до доста зрелищен гол. Последва нов удар от ъгъл - на Бернат, но отново Грюн бе стабилен.

Байерн - Волфсбург 2:1

1:0 Мюлер 37
2:0 Робен 46
2:1 Олич 52

Байерн: Нойер, Данте, Алаба, Бадщубер, Лам, Бернат, Гаудино (90 Хойберт), Гьотце (62 Шакири), Мюлер, Робен, Левандовски (78  Роде)

Волфсбург: Грюн, Налдо,  Хънт (46 Арнолд), Нох, Родригес, Виериня (60 Калиджури),Юнг, Луис Густаво (72 Маланда), Де Бройне, Олич