Тази сутрин германският първенец Байерн Мюнхен посети Папа Франциск във Ватикана, часове след победата със 7:1 над Рома в Рим.

Баварците подариха на главата на Римокатолическата църква фланелка на тима с неговото име и №1 на гърба. Фланелката е с подписите на всички футболисти на отбора и техния треньор Пеп Гуардиола.

От Байерн обаче имаха и още един подарък за Франциск, който не крие любовта си към футбола: чек на стойност 1 милиона евро.

"Нашият отбор ще играя приятелски мач през следващата година, от приходите на който 1 милион евро ще предоставим на Папата за благотворителни и доброжелателни цели", изясни изпълнителният директор Карл-Хайнц Румениге.

"Папа Франциск ще може сам да реши как да използва тези пари, за да помогне спонтанно на хора в беда по целия свят, без значение от тяхната вяра", добави "Кале".

Още преди автобусът на Байерн да пристигне във Ватикана, Папата е демонстрирал нетърпение и питал приближените си дали отборът вече е тръгнал.

"За нас тази среща е голяма чест", заяви Румениге на Папата на италиански език.

"Гледал съм Ви на живо по време на световното първенство в Мексико през 1986 година", отговорил Франциск на боса на Байерн. Всеки гост на Папата получи личен подарък от него - малко кръстче.

 

Галерия от срещата можете да видите ТУК