Байерн Мюнхен отпразнува своя 115-и рожден ден в стил, побеждавайки Кьолн с 4:1 в двубой от 23-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Алианц Арена".

Шампионите започнаха вихрено и още в десетата минута имаха аванс от два чисти гола, благодарение на попаденията на Бастиан Швайнщайгер и Франк Рибери. В добавеното време на първата част "козлите" намалиха изоставането си чрез Уджа, който се разписа при първата смислена атака на своя тим.

Ариен Робен реализира 17-ия си гол за сезона в първенството в средата на втората част, а малко след това асистира на Роберт Левандовски, който вкара с гърди на празна врата.

Байерн събра 58 точки на върха и вече води с 11 пункта на втория Волфсбург, който има мач по-малко. Кьолн е 13-и с 25 точки на сметката си.


Срещата започна отлично за шампионите. Не бяха изминали три минути игра, когато Бастиан Швайнщайгер се извиси над всички в наказателното поле и засече от осем метра с глава центрирането на Ариен Робен от корнер.

Малко след това самият Робен можеше да се разпише, но Хорн се намеси добре. Преди да изминат десетина минути игра Роберт Левандовски получи отлична възможност, но неговият шут бе спасен от вратаря. Атаката още не бе завършила, когато Франк Рибери финтира защитник и нанесе изключително прецизен удар с десния крак. топката профуча покрай тялото на бранител и влетя във вратата на съперника.

Лидерът в листата на голмайсторите вм Бундеслигата Ариен Робен се пребори за свободно пространство, но ударът му беше блокиран. Топката стигна до Левандовски, но идеята на поляка да отиграе с петичка не се получи през сгъстения защитен вал.

Преди да изтече половин час игра Робен пусна в коридор към Левандовски, който отново изпревари защитата, но Хорн се оказа последна преграда пред топовния му снаряд. След това Робен центрира отдясно, но ударът с глава на полския нападател мина над напречната греда.

Най-успешният германски клуб продължи да доминира, но не стигаше до нови голови възможности. Кьолн изглеждаше доста респектиран и почти не поглеждаше в предни позиции.

Точно когато изглеждаше, че баварците чакат последния съдийски сигнал за първата част за глътка въздух, те получиха изненадващ удар от противника си. Леман центрира отдясно в наказателното поле, където Бадщубер и Алаба не се разбраха и Антъни Уджа намали резултата с глава!

Веднага след подновяването на играта Байерн осъществи натиск. Десетина минути след това Томас Мюлер стреля с глава, но без успех.

Кьолн отговори с две прекрасни атаки. При първата от тях Уджа засече от движение и Нойер изби в последния момент насочената към долния му ляв ъгъл топка. После германският страж трябваше да се намесва при силния удар на Рисе.

Преди да измине един час игра Байерн можеше да си върне аванса от два гола. Робен се изстреля отдясно и имаше възможност да завърши сам, но реши да подава. Холандецът обаче не беше прецизен и бранител изчисти топката пред краката на Рибери.

В средата на второто полувреме Ариен Робен вкара 17-ия си гол за сезон в Бундеслигата, а впечатляващото беше, че го стори с глава след центриране на Рибери отляво. Холандецът издебна вратаря и прати кълбото в далечния ъгъл.

Четвърт час преди края на редовното време Байерн атакува по левия фланг. Робен напредна и сервира топката на Левандовски, който се разписа на празна врата с гърди. Любопитното е, че в последните два кръга полякът вкара три гола от подобни ситуации.

Холандецът не спираше да търси топката и се отличи с още два много опасни фалцови удари, но и в двата случая Хорн се намеси великолепно.

 

Байерн Мюнхен - Кьолн 4:1

1:0  Бастиан Швайнщайгер - 3'

2:0  Франк Рибери - 10'

2:1  Антъни Уджа - 45' + 1

3:1  Ариен Робен - 67'

4:1  Роберт Левандовски - 75'


Байерн: Нойер, Боатенг, Бадщубер, Рафиня, Алаба, Швайнщайгер (Роде - 78'), Рибери, Робен, Гьотце, Мюлер (Алонсо - 69'), Левандовски

Кьолн: Хорн, Бречко, Вимер, Маро, Олковски, Фогт (Халфар - 72'), Леман, Хектор, Осако (Рисе - 46'), Пешко, Уджа (Дейверсон - 78')