Изпълнителният директор на Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге даде интервю пред клубното списание по повод днешния 115-и рожден ден на клуба.

"От десет години имаме и стадион Алианц Арена, който е нашата визитна картичка. Целият този пакет, в който отделните части си пасват перфектно, не е имало със сигурност за 115 години в Байерн", започна своя коментар Карл-Хайнц Румениге.

"За своите 115 години Байерн се намира в най-доброто си състояние. Ние се превърнахме в световна марка. Когато днес някой говори в чужбина за областта Бавария, я свързват с три неща: Октоберфест, замъка Нойшванщайн и Байерн Мюнхен. В глобален план най-известните владетели на Бавария са крал Лудвиг и неговият потомък Кайзер Франц."

"115 години Байерн Мюнхен - това е една вълнуваща и успешна история, която можем да празнуваме с гордост. Но ние не се гордеем само с нашите трофеи. Ние сме горди с това, което клубът постигна през последните десетилетия - да свържем успехите със социалния ангажимент. Да покажем сърце към по-слабите от нас."

"Известно е нашето мото "Mia san mia", което се възприема за арогантно в останалата част от страната. Но тук искам да уточня, че това не е така. Mia san mia означава, че ние държим един на друг, отстояваме нашите ценности, гордеем се с нашите успехи, от баварския начин на живот. Но ние в никакъв случай не се издигаме над другите."

"Често ме питат дали в момента ставаме свидетели на най-силния Байерн в спортен аспект в историята ни. Но този въпрос няма отговор. Би било доста самонадеяно спрямо големите ни отбори от миналото да говорим за най-добрия начин в историята. Кой би твърдял сериозно, че един отбор може да играе по-добър футбол от състава, в който заедно бяха Сеп Майер, Катше Шварценбек, Франц Бекенбауер и Герд Мюлер? Подобни сравнения куцат."

"Но смятам, че в момента ставаме свидетели на най-стабилния Байерн Мюнхен за всички времена. През последните две години спечелихме всички възможни титли, които един отбор може да спечели на този свят. Байерн се превърна в изключително добър и симпатичен отбор, с треньор, за когото най-добрите клубове в света могат да ни завиждат."

"Също толкова стабилни сме във финансов план. Ние постигнахме всичко това със здрава работа. Играем на собствен стадион, който е един от най-красивите в света. През нощта стадионът свети в червено и всички знаят кой отбор играе на него."

"И въпреки това сме наясно, че удовлетвореността означава застой. Трябва да направим следващата крачка напред. Има клубове, към които продължавам да гледам с огромен респект. Визирам Реал Мадрид и Барселона. Трябва да се сравняваме с тях. На терена и извън него. Трябва да направим шпагата между традиция и култура от една страна, и откриването на нови бизнес-територии. Трябва да радваме хората в Мюнхен и в Пекин."

"Благодарение на качеството на нашите служители, ние сме добре подготвени. Защото Байерн има два фантастични отбора - играчите, които са на терена, и служителите, които стоят зад кулисите и всеки ден работят в името на нашия успех. С този голям отбор можем да се радваме заедно на 120-ия и 125-ия рожден ден на нашия клуб. Mia san mia!"