Байерн Мюнхен елиминира Байер Леверкузен с 5:3 след изпълнение на дузпи на стадион "БайАрена" и се класира за полуфиналите в турнира за Купата на Германия.

Двата отбора изиграха скучно първо полувреме, в което баварците бяха твърде пасивни и едва пет минути преди почивката пропуснаха отлично положение чрез Томас Мюлер.

Второто полувреме беше далеч по-интересно. Попадение на Роберт Левандовски с глава беше отменено заради спорно нарушение, а после полякът пропусна добра възможност след феноменалното спасяване на Нойер срещу Белараби.

Срещата влезе в продължения и в средата на първото от тях Марио Гьотце пропусна великолепно положение. Това се оказа и най-интересната ситуация преди дузпите.

При тях Байерн показа по-здрави нерви и вкара всяко едно от изпълненията си. Герой за шампионите стана Мануел Нойер, който спаси дузпата на Йосип Дърмич.


Домакините започнаха дейно и десетина минути след началния съдийски сигнал имаха претенции за дузпа. Гонзало Кастро се свлече в наказателното поле след контакт с Филип Лам, като футболистът на Байер леко преигра в ситуацията.

Последва силен удар на Кастро извън наказателното поле, но бранител на шампионите подложи тялото си и предотврати опасността. После Кислинг засече с глава след центриране отдясно, но би доста над напречната греда.

Двата отбора залагаха на здрава битка в средата на терена, а баварците бяха доста пасивни, в сравнение с обичайния си агресивен и доминиращ стил на игра. Почти липсваха опасни атака пред двете врати, а Белараби отправи изключително неточен удар при бърза контра на "аспирините".

Пет минути преди почивката Байерн сътвориха първата си смислена атака, но пропусна чудесна възможност да открие резултата. Хуан Бернат се изстреля по лявото крило и центрира към точката на дузпата, но там Левандовски се размина. Това даде възможност на Томас Мюлер да остане сам срещу Лено, но вратарят спаси.

Веднага след подновяването на играта Байер създаде светкавична контраатака през центъра. Брандт се озова на удобна позиция за стрелба и би високо, вместо да подаде вдясно на Хилберт.

Байерн също се хвърли напред - първо Гьотце стреля покрай страничната греда с глава, а след това Левандовски беше блокиран след подаване на Бернат.

В 60-таха минута се стигна до изключително спорен момент. Роберт Левандовски засече с глава при изпълнение на корнер и прати топката в мрежата на противника, но реферът Цвайер отмени попадението, маркирайки нарушение срещу Топрак, който беше леко побутнат от поляка в борбата за позиция.

Пет минути след това Леверкузен изпусна златна възможност. Карим Белараби спринтира от своята половина, получи топката и остана лице в лице с Мануел Нойер, но стражът спаси. При следващата атака на Байерн Лено спаси плътен изстрел на Левандовски!

Оставаше по-малко от четвърт час до края на редовното време, когато Данте закъсня след грешка на Бернат и остави на Белараби да стреля по диагонала през шпагата му, но Нойер успя да улови.

В 91-та минута Байерн изтръпна! Белараби отправи прострелно центриране по земя отдясно. Нойер и Рафиня се разминаха с топката а на далечната греда падналият на земята Брандт засече, но неточно!

Малко след това домакините имаха претенции за червен картон за тиаго Алкантара, който изрита Щефан Кислинг в лицето при опит да играе с топката. Реферът показа само жълт картон на испанеца.

Двубоят логично навлезе в продължения и в средата на първото от тях Марио Гьотце пропусна невероятен шанс. Рафиня центрира отдясно към далечната греда, където Гьотце засече с левия крак от движение, но стреля на сантиметри покрай левия страничен стълб.

В 114-тата минута Хуан Бернат излезе на стрелкова позиция и пробва рефлекса на Бернд Лено с плътен удар с левия крак, но талантливият вратар отрази. Четири минути след това Дърмич се възползва от слабо отиграване на Алонсо и изведе Брандт отдясно, но последният отново завърши с посредствен шут.

При дузпите Байерн Мюнхен показа по-здрави нерви и вкара всяка една от петте си дузпи, а пропуск за "аспирините" направи Йосип Дърмич. Неговият изстрел беше спасен от Мануел Нойер.

 

Байер Леверкузен - Байерн Мюнхен 0:0


Дузпи:
- Томас Мюлер вкарва долу вляво - 0:1!
- Йосип Дърмич ПРОПУСКА - Нойер СПАСЯВА
- Роберт Левандовски вкарва горе вдясно - 0:2!
- Ларс Бендер вкарва горе вдясно - 1:2!
- Чаби Алонсо вкарва полуниско вляво - 1:3!
- Гонзало Кастро вкарва в средата - 2:3!
- Марио Гьотце вкарва горе вляво - 2:4!
- Хакан Чалханоглу вкарва горе вляво - 3:4!
- Тиаго Алкантара вкарва долу вдясно - 3:5!


 

Байер: Лено, Хилберт, Топрак, Спахич (Кириакос - 90'), Вендел, Бендер, Ролфес (Чалханоглу - 99'), Брандт, Кастро, Белараби, Кислинг (Дърмич - 94')

Байерн: Нойер, Бенатия (Роде - 34'), Данте, Боатенг (Бадщубер - 117'), Рафиня, Лам (Тиаго Алкантара - 68'), Алонсо, Гьотце, Бернат, Мюлер, Левандовски