Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд, дерби на 30-ия кръг на германската Бундеслига. Стадион "Алианц Арена", 19.30 часа българско време.

 

Групата на Байерн Мюнхен:

Вратари:  Нойер, Цингерле, Редер

Защитници:  Лам, Данте, Боатенг, Алаба, Рафиня, ван Буйтен, Салахи

Халфове:  Швайнщайгер, Мартинес, Кроос, Гьотце, Робен, Рибери, Хойберг, Вайзер

Нападатели:  Манджукич, Писаро, Мюлер

Контузени: Бадщубер, Тиаго Алкантара, Контенто, Щарке, Шакири

 

Групата на Борусия Дортмунд:

Вратари:  Вайденфелер, Лангерак

Защитници:  Хумелс, Пишчек, Сократис, Фридрих, Зар, Кирх, Дурм

Халфове: Кел, Шахин, Гроскройц, Мхитарян, Хофман, Йожич, Ройс

Нападатели: Левандовски, Обамеянг, Шибер, Дукш

Контузени:  Гюндоган, Суботич, Блашчиковски, Бендер, Шмелцер


Прогноза на Gol.bg:

Един срещу друг се изправят най-добрите германски отбори през последните пет години. Баварците са доста колебливи напоследък, но елиминираха Манчестър Юнайтед и се класираха на полуфиналите в ШЛ. В същото време Борусия изигра страхотен мач срещу Реал Мадрид и въпреки победата отпадна.

Това е десетата среща между двата клуба във всички турнири за последните две години. Дортмунд спечели само една от последните седем срещи с мюнхенци - за суперкупата на Германия с 4:2 през юли.

Точно такъв е обаче успехът на Байерн срещу Дортмунд в последните седем шампионатни двубои. Мюнхенци ликуваха само при победата с 3:0 през есента, когато Марио Гьотце прободе бившия си клуб в сърцето, откривайки резултата.

От 2008 година насам Байерн не е губил срещу нито един друг отбор толкова често - цели четири пъти в първенството, а ако добавим и фиаското във финала за купата на Германия преди два сезона, пораженията стават пет.

Борусия Дортмунд е най-неудобният противник на Байерн в Бундеслигата. Най-успешният германския клуб е допуснал 22 поражения и 111 гола във вратата си от вицешампионите в първенството.

Мюнхенци нямат победа в последните си три домакинства на Дортмунд, регистрирайки две загуби и едно равенство. Двата тима са се изправяли един срещу друг общо 103 пъти във всички турнири, като Байерн има 47 победи и 26 загуби.

Наставникът на гостите Юрген Клоп е пред своя мач №200 начело на Борусия в Бундеслигата. Под негово ръководство Борусия има четири победи и четири загуби в 11 шампионатни мача срещу баварците.

Тази вечер на терена ще бъдат голмайсторите в Бундеслигата този сезон Марио Манджукич и Роберт Левандовски, които ще бъдат съотборници от лятото. И двамата имат по 17 попадения в първенството до момента.

Пеп Гуардиола увери, че взима мача с Борусия доста сериозно, макар спечелването на сребърната салатиера да е подпечатано отдавна. Въпреки това баварците със сигурност мислят повече за Шампионската лига и купата на Германия. В същото време Дортмунд се нуждае от точки, за да си гарантира участието в най-престижния европейски клубен турнир и догодина.

Ако има отбор, който е готов да се възползва от намалилия оборотите Байерн, това е точно намиращият се в чудесна форма състав на Юрген Клоп. Ще заложим на равенството, което със сигурност би устройвало и двата лагера.


Резултат:  Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд 2:2