Шампионът на Германия Байерн Мюнхен завърши кампанията в стил, надигравайки Майнц с 2:0 в двубой от последния 34-и кръг на Бундеслигата, игран на стадион "Алианц Арена".

На пейката за гостите остана българският национал Тодор Неделев, който тъкмо поднови тренировки след проточила се контузия.

Баварците откриха резултата в средата на първото полувреме чрез Роберт Левандовски, който беше точен от бялата точка. Веднага след почивката Бастиан Швайнщайгер удвои, отпразнувайки своя мач №500 за клуба.

През второто полувреме и двата отбора имаха своите шансове, но вратарите се отличиха с добри спасявания.

Байерн завърши сезона със 79 точки, триумфирайки със своята 25-а титла на Германия, която е трета поредна. Майнц завърши на 11-а позиция с актив от 40 пункта.


Напълно очаквано домакините започнаха по-активно и в петата минута Филип Лам засече с глава центрирането на Томас Мюлер, но халф-бекът намери заелия добра позиция вратар Кариус.

Малко по-късно Роберт Левандовски прехвърли вратаря след удар с глава, но не успя да намери очертанията на вратата. Полякът беше съборен от стража на гостите, но се изправи на крака. Бастиан Швайнщайгер шутира отдалеч, но неточно.

В средата на първото полувреме Джером Боатенг отправи прекрасен фалцов удар извън наказателното поле, но Кариус изби в корнер. При изпълнението му Бунгерт спря с ръка удара на Швайнщайгер с глава и реферът отсъди дузпа. Роберт Левандовски застана зад топката и не сбърка, пращайки топката в средата.

Майнц също показа зъби и сътвори смислена контраатака, при която Йоханес Гайс отправи плътен удар, но Мануел Нойер улови кълбото. Последваха удари с глава на Данте и Швайнщайгер, но топката мина покрай дясната греда и в двата случая.

Почти веднага след подновяването на играта Байерн удвои. Левандовски спря майсторски след дълго подаване, сервира топката на крака на Бастиан Швайнщайгер, който ознаменува своя мач №500 за отбора с красиво попадение в горния десен ъгъл.

Майнц вдигна оборотите и на два пъти пробва рефлекса на Нойер чрез удари на Баумгартлингер и Гайс, но най-добрият страж в света се справи. Малко след това Мали излезе на изгодна позиция и финтира Нойер, но последният открадна топката с ръка по феноменален начин!

Последваха силни минути за Байерн, но шампионите така и не успяваха да стигнат до ново попадение. Роде стреля технично с левия крак, но покрай левия страничен стълб.

Близо четвърт час преди края на редовното време влезлият като резерва Клаудио Писаро можеше да отбележи, но беше спрян от Кариус. На отсрещната врата Нойер спаси тупалка на Де Блазис, а после Кариус отново спря Писаро.

Един от най-напористите на терена Бастиан Швайнщайгер стреля с глава след изпълнение на корнер в 83-тата минута, но топката мина покрай гредата. Хуан Бернат би отляво, но в ръцете на Кариус.

 

Байерн Мюнхен - Майнц 2:0

1:0  Роберт Левандовски - 25', дузпа

2:0  Бастиан Швайнщайгер - 48'

 

Байерн: Нойер, Боатенг, Данте, Рафиня, Бернат, Алонсо (Роде - 54'), Лам, Швайнщайгер, Гьотце, Мюлер (Вайзер - 46'), Левандовски (Писаро - 73')

Майнц: Кариус, Бунгерт, Новески, Бел, Бенгтсон, Гайс (Мориц - 83'), Баумгартлингер, Брозински (Оказаки - 52'), Мали (Клеменс - 71'), Джаиро, Де Блазис