Наставникът на Байерн Мюнхен Пеп Гуардиола даде първата си пресконференция за новия сезон. Той говори за бъдещето на Бастиан Швайнщайгер, за новата покупка Дъглас Коста и за срещата си с дългогодишния лекар на отбора Мюлер-Волфарт, който подаде оставка в края на изминалия сезон.

Още по темата

 

"Моите играчи винаги ме впечатляват по време на тренировките, те се намират в добра форма, но това беше първият ден от подготовката ни. В първите дни не искат да ги натоварвам. След 5 седмици пауза не искаме да рискуваме с получаване на травми. Искам момчетата да бъдат в кондиция да изкарат един дълъг сезон", започна Гуардиола.

"Най-хубавият ми спомен от ваканцията беше срещата с моите родители и събирането на цялото семейство в Испания. Също така поиграх малко голф, другото ми основно занимание беше ядене и пиене."

"Титлите са много важни, но моята цел винаги е била да сме по-добри с всяка изминала седмица. Дъглас Коста е футболист, който е много силен в ситуации "един срещу един". Решението за неговото привличане беше взето от целия клуб."

"Той е боец и ние видяхме това в мачовете ни срещу Шахтьор Донецк в Шампионската лига. Може да играе по лявото крило, по дясното крило, или в средата. надявам се, че ще успее да се интегрира бързо. Благодаря на клуба за този трансфер."

"Ние ще подкрепяме Дъглас с всичко възможно, целта ни е да му помогнем да става още по-добър. Той има нужните качества и ще успее. Все още е млад футболист и може да се развива. Сигурен съм, че той ще направи всичко в името на отбора."

"Дали ще има и други трансфери и въпрос, на който не мога да ви отговоря. Не мога да ви помогна. В момента не е правилното място да говорим за това. Трябва да дискутирате тази тема с Матиас Замер и Карл-Хайнц Румениге."

"Мисля, че Бастиан Швайнщайгер ще остане тук през следващия сезон. Но само той може да реши какво ще прави. Към днешна дата той е футболист на Байерн Мюнхен и попада в моите планове за новия сезон. Вече сме говорили на тази тема - ако Басти иска да остане, за мен е перфектно. Той е голям играч."

"Според мен нашите най-големи конкуренти в Германия през новия сезон ще бъдат Борусия Дортмунд с техния нов треньор Томас Тухел. Също така Волфсбург и Борусия Мьонхенгладбах."

"До момента нито един отбор не е успявал да спечели четири поредни титли на Германия и това показва колко е трудно. Ние можем да бъдем първите, които ще го сторят. Това е добра цел за постигане. Другата ми цел е да имам целия състав на разположение и да се класираме за 1/8-финалите на Шампионската лига. Това е мечтата ми."

"Да, срещнах се на обяд с доктор Мюлер-Волфарт. С него проведохме много учтив разговор. Повярвайте ми - аз никога не съм проблеми с него. Бяхме в един ресторант с две големи звезди - Паоло Малдини и Юсейн Болт. Говорихме си за Данте и неговата контузия, не за тази на Рибери."

"Франк Рибери е голям боец и ние трябва да му помогнем. Той ще се върне. Не искам да слушам колко дълго ще продължи лечението на травмата му. Нека му дадем време и нещата да се правят крачка по крачка."

"Анхел Ди Мария? Познавам го, той е добър футболист. Манчестър Юнайтед плати 80 милиона за него. Понякога си мисля, че ктакива суми са луди. Но понякога пазарът е такъв. Ди Мария или никой друг? Не, не..."

"Най-добрата система на игра е да имам на разположение Рибери и Робен. Предпочитам моите играчи да са разочаровани заради това, че съм ги оставал извън игра, а не защото са контузени."

"Кой казва, че имаме твърде много полузащитници? Аз обичам полузащитници. Но ние нямаме 17 халфа, защото Мюлер например е нападател. Чаби Алонсо и Роде са полузащитници."

"Откакто съм в Германия, станах свидетел как доста отбори имат големи проблеми с контузени футболисти. Един от тези отбори е Борусия Дортмунд. Нямам представа на какво се дължи, навярно на ритъма на Бундеслигата", завърши Гуардиола.