Байерн за пореден път изпусна Суперкупата на Германия, а Пеп Гуардиола за пореден път не си научи урока и обърка смените. Факт, който съвсем скоро ще почне да му печели врагове. Като се почне от вечната му "жертва" Томас Мюлер.

Байерн отново трябваше да си решава мач с дузпи, а най-добрият дузпаджия в отбора отново гледаше отстрани. На Томас Мюлер му се случи същата случка както и в злополучния за баварците 1/2-финал за Купата на Германия срещу Борусия Дортмунд през пролетта.

Да, никой не може да каже дали ако Томас Мюлер бе останал на терена, Байерн щеше да спечели Суперкупата срещу Волфсбург. Но е факт, че Пеп Гуардиола пак си направи грешно сметките със световния шампион. Защото след смяната му в 84-ата мин при резултат 1:0 за Байерн последва изравняване и поражение при дузпите за баварците.

Мюлер ще играе винаги, казваше Луис ван Гаал който наложи Томас в първия отбор. При сегашния треньор обаче често нещата не стоят така и това често му изиграва лоша шега. Последните дузпи, които баварците спечелиха, бяха през април срещу Байер в Леверкузен за купата, когато Мюлер вкара победната.

Във Волфсбург този, който се издъни, бе Чаби Алонсо. А във формата, в която той се показа, ще му бъде много трудно да задържи титулярното си място. Той залагаше прекалено много на пасовете на сигурно, а в определени ситуации изглеждаше прекалено тромав.

Съвсем по друг начин изглеждаха нещата при Дъглас Коста и Ариен Робен. Точно покрай тях Байерн бе много по-опасният отбор в атака и заслужаваше победата. Новото попълнение в баварските редици Коста пък направи впечатления с дрибълите и със скоростта си. Вторият новак в отбора на Гуардиола - Артуро Видал, може и да се появи като резерва, но веднага показа желание за битка, даде тласък на новите си съотборници и също показа, че може да играе важна роля в бъдеще.

А това, че в крайна сметка нещата във Волфсбург за баварците не се получиха, изглеждаше като някаква предсезонна грешка. В края на Байерн му липсваше концентрация и за пореден път лъсна слабостта при противникови контри.

Първите кръгове от Бундеслигата обаче са мястото, където ще си проличи дали това е било знак в битката за титлата. Защото сега Волфсбург демонстрира нагледно, че е в състояние да преодолее изоставане срещу уж непобедимия Байерн. Дузпите им бяха реализирани изключително майсторски. Нито на Макс Крузе, нито на Андре Шюрле, нито на джокера Никлас Бендтнер им трепнаха краката срещу Нойер. Точно обратното. А това повишено самочувствие на Вълците определено ще повлияе добре на интригата в Бундеслигата през новия сезон...

Матиас Фронапфел, превод на вестник "7 дни спорт"