Треньорът на Байерн Мюнхен Пеп Гуардиола изглежда като кълбо от нерви напоследък. На пресконференцията преди снощния мач с Милан за Ауди Къп испанецът се сопна на журналистите. "Следващия въпрос. Следващия въпрос", бързаше Гуардиола с отговора си, когато отново беше попитан за бъдещето си и изтичащия догодина договор.

Напрежението в залата се беше покачило и преди това, когато Пеп трябваше да отговори на още един неудобен въпрос - какво мисли за коментарите на Лотар Матеус, че Жозе Моуриньо е най-добрият треньор. Дали защото не разбра въпроса, или заради яда си, Гуардиола първо се нахвърли върху журналиста, погазвайки правилото "не стреляйте по пощальона". След това обобщи, че целта му никога не е била да става най-добрия треньор, а да помага на футболистите си.

Изтъркано и завоалирано, особено като знаем проблемите на треньора с тежки характери и ярки футболни личности като Роналдиньо, Тиери Анри, Златан Ибрахимович, Самуел Ето'о, Марио Манджукич. Можем да добавим и Бастиан Швайнщайгер, чийто статут на стадион "Алианц Арена" беше камъче в обувката на наставника му. Гуардиола не обича големите, още по-малко по-големите от него. В неговата съблекалня дори звезда като Меси навежда глава и слуша.

В мача с "росонерите" снощи футболистът с афинитет към бойните спортове Найджъл Де Йонг опъна здраво нервите на Пеп. Холандецът ритна в типичния за него стил младия талант на Байерн Джошуа Кимих, който беше сменен. Още по време на мача на Гуардиола му кипна, а след двубоя започна да крещи по Де Йонг в тунела.

Халфът на Милан не му остана длъжен и освен че отвърна с цветущи реплики, тръгна към специалиста с желание да го респектира чрез най-добре познатия метод за човечеството в подобни горещи ситуации. До бой не се стигна, но южняшките страсти наклепаха германското спокойствие като катран в каца с мед. Кога Отмар Хитцфелд или Юп Хайнкес са спорили с противников футболист по този начин, като тарикати с непредизвикан от солариум целогодишен тен на евтин битак?

"Казах на Найджъл Де Йонг, че съм много тъжен заради контузията на Джошуа, който няма да играе на финала и навярно ще отсъства дълго време. Кимих ще бъде един от най-добрите германски футболисти в следващите десет години", каза Гуардиола за инцидента.

Сега той започва своя трети сезон начело на Байерн, но като че ли изглежда по-отдалечен от клуба и непознат за феновете, отколкото преди две години. Честите избухвания на терена спрямо съдии, противници, собствените си играчи и медицински екип; острите реакции към журналистите; липсата на яснота около новия договор и желанието да бъде "напълно убеден в решението си" са куп от фактори, които в момента вредят на Байерн.

За капак той не говори по-добре разваления си немски в сравнение с "дебюта" си, когато беше представен преди две години. Дали не гледа в друга посока? Щом не си напълно убеден, че искаш да останеш начело на клуб като Байерн 11 месеца преди изтичането на договора ти, значи имаш сериозни колебания, а смущенията по трасето са предпоставка за загуба на цветната картина и звука. В момента баварците изглеждат като бомба със закъснител, а тиктакането идва от кубето на иберийския футболен професор.

Заради качествения състав и навярно най-дългата пейка в Европа, мюнхенци могат да взривят на парчета всеки един противник в Европа и отново да спечелят Шампионската лига. Те притежават способностите да се надиграват дори с Барселона, ако лазаретът им е празен.

Но бомбата може да избухне в кутията още насред Мюнхен и вината за това ще бъде предимно на един човек. На човека, на когото отличната германска организация и спокойствие, гарнирана с лукса да води един от най-силните отбори в света през този век, изглежда недостатъчна.

Байерн никога досега не е имал треньор, който да бъде в такава ситуация - да се чувства бетониран на поста си и да бъде в ролята на ухажвана и обсипвана със скъпи подаръци (Гьотце, Тиаго, Бенатия, Левандовски, Алонсо, Дъглас Коста, Видал) госпожица, която решава дали връзката ще продължи.

Генерираното от Гуардиола напрежение преди, по време и след мачовете не създават най-здравословната среда, в която да вирее шампионския облик на един бъдещ победител в Шампионската лига. Именно тя е голямата цел на испанеца, но колкото повече време минава, той изглежда на по-голямо разстояние от "ушатата", дърпайки със себе си като астероид в Космоса и загубилия своята идентичност Байерн.

Друми Георгиев, Gol.bg