Пеп Гуардиола се съгласи да премине в Байерн Мюнхен след една скромна вечеря в къщата, в която реши да отпочине една година със семейството си в Ню Йорк, след като напусна скамейката на Барселона. Беше разговарял с Алекс Фъргюсън за Манчестър Юнайтед, а Пере, неговият брат и мениджър, получи обаждания от италиански, руски и френски клубове. 

Но през онзи октомври на 2012 г. той хапна салата, риба и мандарини и подписа договор с Ули Хьонес в Манхатън. От онази нощ той започна да мисли за Байерн. "Искам да побеждавам там, където мнозина са побеждавали, но така, както никой не го е правил", постави си за цел той, докато учеше немски в Америка и гледаше как бъдещият му отбор печели исторически "требъл" под ръководството на Юп Хайнкес. 

Изминаха 3 години и междувременно той спечели последните две титли в Бундеслигата, една купа, един мондиал за клубове и една европейска суперкупа. Но в последните 2 последователни издания на Шампионската лига се провали катастрофално на полуфинала срещу двата испански гранда - Реал и Барселона. 

А сега загуби и първата титла за сезона - немската Суперкупа, срещу Волфсбург. В петък, както повелява традицията, като шампион на Бундеслигата Байерн ще открие сезона срещу Хамбургер, убеден, че няма да бъде лесно, и сигурен, че има и нещо по-важно от победата: "Правя всичко възможно, за да се чувствам обичан", каза той наскоро. "И в Байерн той се чувства много обичан", уверяват хора от неговото обкръжение.

Само че в последните седмици вятърът около него задуха по различен начин. "Билд", най-големият вестник в Германия, започна да го критикува остро, както и някогашните легенди на Байерн като Матеус и Ефенберг. И влезе в полезрението на медиите с някои публични инциденти. 

По време на последния турнир за купата "Ауди" Гуардиола се нахвърли с крясъци срещу Де Йонг играча на Милан, в тунела пред съблекалните заради негово грубо влизане, довело до контузия на младия Кимих, един от новите играчи за сезона: "Ще смееш ли да направиш това срещу Юве - та той е само на 19 г.! Смееш ли да направиш това и срещу Юве!" 

На следващия ден след мача срещу Реал Мадрид Пеп се разсърди на въпрос за една въздушна целувка към трибуните в края на финала. "Може ли да разговаряме за футбол? Целувката беше за едни приятели, които дойдоха да ме видят, но... може ли все пак да говорим и за футбол?" 

Според някои други версии целувката бе неговият отговор за обидите на двама запалянковци, които на чист испански го обиждали за каталунския му патриотизъм. Причината за тях били неговите доста спорни действия напоследък, като кандидатурата му в предстоящите избори в Каталуния.

"Нервен? В никакъв случай. Той е изключително силно мотивиран. Вярва силно в този отбор", уверяват неговите помощници. "Той е щастлив, съсредоточен и надъхан. Достатъчно е да видите стената в офиса му, пълна е с бележки, идеи, концепции... Настроен е на творческа вълна", иронизират те. 

Оттам мина миналата седмица Гьотце, за да поясни някои свои изявления, които според него били изтълкувани погрешно. Поредният медиен пожар още преди старта на първенството. "Понася всичко добре, защото знае, че действителността е много по-различна от историите, които продават медиите", твърдят служители на Байерн. 

Един от тях, който е от андалуски произход, уверява, че Пеп се е приспособил отлично към привичките в клуба и дори се пошегува: "Ние, германците, се учудваме как един испанец работи повече часове от нас самите!" Твърди също, че публиката му е вярна, независимо от факта, че за част от медиите той бил главният виновник за продажбите на Кроос и на Швайнщайгер. 

А всъщност според самия клуб двамата играчи поискали да си тръгнат, независимо че Гуардиола ги помолил да останат. "Дано някой ден пак да работим заедно", казал му Кроос на прощаване. Сред другите обичайни критики срещу Гуардиола е, че неговият немски "е с беден речник".

Напук на всички спекулации треньорът заявява, че е доволен, защото отборът бе подсилен по негов вкус. Има повече варианти с идването на бразилеца Дъглас Коста от Шахтьор, както и на Кимих, едно 19-годишно момче, което пристигна от Втора Бундеслига и на което треньорът лично много разчита. Освен това в отбора вече се върнаха много от играчите, на които не можеше да разчита през по-голямата част от миналия сезон - Хави Мартинес, Тиаго Алкантара и Алаба, плюс Робен и Рибери.

Байерн е клуб, в който никак не е лесно и в който само един треньор през последните 17 г. - Отмар Хицфелд, е изкарал повече от 3 сезона. От март насам на масата на Пеп има оферта за продължаване на договора, макар че мнозина считат, че той ще си тръгне, а няма да остане. "С Пеп никога не се знае. Но изглежда, че още не е взел решение - уверяват хората, близки до него. - Заредил е батериите максимално, така че тази трета година в Байерн ще бъде добра."

Луис Мартин, в. "Ел Паис" 

Превод на вестник "7 дни спорт"