До момента новата покупка на Байерн Мюнхен Дъглас Коста напълно оправдава парите, които германският първенец плати на Шахтьор Донецк.

Бразилският национал е истинска сензация и според мнозина анализатори е най-добрият футболист на мюнхенци от началото на кампанията.

24-годишното крило вече има попадение и цели четири асистенции на сметката си след първите три кръга в Бундеслигата. Заедно със съотборника си Томас Мюлер (пет попадения) той е лидер в класацията "гол + пас".

Коста е най-бързият футболист на баварците, слаломирайки покрай противниковите играчи с лекота. Максималната му скорост е 34.2 км/час и по този показател той постига по-висока скорост дори от Ариен Робен.

Коста има участие на всеки 13 минути в удар към вратата на противника. Всяко второ (15 от 31) центриране на баварците е негово.

Кариоката е спечелил всяко второ единоборство, което е впечатляващо за футболист, който набляга изключително много на дриблирането и търсенето на ситуации "един срещу един".

В мача срещу Леверкузен (победа с 3:0 за баварците) Коста асистира за първия гол на Томас Мюлер, а след третия гол на своите си позволи да се изгаври с Юлиан Брандт, прехвърляйки го с триково изпълнение.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/zz2n5Ra41Yk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След срещата обаче Ариен Робен се изказа остро към подобни изпълнения: "Тези неща са част от цирка. Някои футболисти не обичат подобни изпълнения. Дъглас трябва да внимава. Трябва да уважаваш противника и при резултат 3:0". 

Треньорът Пеп Гуардиола обаче е на друго мнение: "Коста е бразилец. За него такива трикове са нещо нормално, както е при Неймар".