Легендата на Байерн Мюнхен и Германия Франц Бекенбауер навърши 70 години. Спечелилият всичко като футболист и треньор почетен президент на баварците е обаче едва ли ще празнува празника, защото преди малко повече от месец загуби един от синовете си. 

Галерия

Кайзера е смятан за най-добрия защитник в историята на футбола. Той печели два пъти Златната топка, четири пъти е избиран за Футболист №1 на Германия, остава трети след Пеле и Йохан Кройф при избора за най-добър футболист на XX век.

С Байерн Мюнхен печели четири пъти Бундеслигата, четири пъти купата на Германия, три пъти КЕШ и по веднъж КНК и Междуконтинентална купа. В края на кариерата си триумфира в Бундеслигата и с Хамбургер.

Макар да играе като защитник, Франц има цели 98 гола за Байерн, ФРГ, Ню Йорк Космос и младежкия национален отбор на ФРГ.

Световен и европейски шампион с Германия като капитан, Бекенбауер става първият, който покорява света и като национален селекционер, когато извежда националния отбор на Германия до върха на Мондиал 1990.

Като треньор на Байерн той печели Бундеслигата и Купата на УЕФА, а от 1994 до 2009 година е президент на клуба. За кратко води Олимпик Марсилия и печели титлата във Франция.

В личен план Бекенбауер има не малко възходи и падения. След двата неуспешни брака се жени за трети път - за сегашната си половинка Хайди. Има общо пет деца и сам признава, че не е бил добър баща за първите три. 

Един от тях е Щефан, който става футболист и трябва да излезе от сянката на баща си. Отношенията им не са добри и едва в последните години двамата намират общ език. На 31 юли тази година Щефан умира след дълго боледуване едва на 46 години. Цели 17 години той работи като треньор в академията на Байерн.

Друга мрачна глава в лъскавите томове за живота на Кайзера е неговата близост с президента на ФИФА Сеп Блатер. Бекенбауер е един от най-верните приятели на швейцареца, който е разследван за получаване на подкупи.