Байерн Мюнхен съсипа Борусия Дортмунд с 5:1 в супердербито на Бундеслигата, играно на стадион "Алианц Арена".

Шампионите нанесоха двоен удар чрез Томас Мюлер, който откри резултата след дълъг пас на Боатенг, а след това реализира отсъдената за нарушение срещу Тиаго Алкантара дузпа.

Отговорът на "жълто-черните" беше светкавичен и секунди по-късно Пиер-Емерик Обамеянг намали, разписвайки се в осми пореден кръг. Така той вече е вкарвал в десет поредни шампионатни мача за Дортмунд.

Веднага след подновяването на играта защитата на гостите допусна нова груба грешка, позволявайки на Боатенг да запише втора асистенция от своята половина. Левандовски излезе сам срещу вратаря, премина покрай него и вкара на празна врата.

Десетина минути след това полякът заби втория си гол в срещата, получавайки асистенция от Марио Гьотце, който също запише името си сред голмайсторите.

Байерн е с пълен актив от 24 точки на върха, докато Борусия Дортмунд остава на втората позиция със 17 пункта, след като допусна първо поражение под ръководството на Томас Тухел.


Гостите започнаха по-активно и в началото играта се водеше предимно в половината на шампионите, които обаче не бяха затруднени от своя опонент. 

Давид Алаба беше пощаден от рефера Фриц, защото в ролята си на последен в защита спря непозволено откъсналия се Пиер-Емерик Обамеянг, за което получи само жълт картон от поуплашения арбитър.

Байерн стигна до своя първи удар едва в средата на първото полувреме. Опорният полузащитник Чаби Алонсо пробва късмета си с трудно воле от двайсетина метра, но уцели зрител по трибуните. 

Дойде редът и на Хенрих Мхитарян да стреля към вратата на противника, но арменецът още не беше настроил мерника си. Това вече беше сторил острието на Байерн Дъглас Коста, но Бюрки боксира изстрела на кариоката в близкия ъгъл.

В 26-ата минута Байерн откри резултата от нищото. Джером Боатенг хвърли дълъг пас от своята половина към Томас Мюлер, който се измъкна от защитата, чукна покрай излезлия напред Бюрки и реализира с левия крак в присъствието на двама бранители в жълто-черно.

Десетина минути преди почивката реферът отсъди малко спорна дузпа за домакините. Тиаго Алкантара навлезе в наказателното поле и беше чукнат леко от Хенрих Мхитарян, но се строполи на земята. Томас Мюлер застана зад бялата точка и реализира отсъдената дузпа.

Борусия обаче отговори и мигновено се върна в мача. Мхитарян пусна вдясно за Гонсало Кастр, който намери с много хубав пас Обамеянг на далечната греда. Габонецът нямаше какво друго да стори, освен да се разпише за рекорден осми пореден кръг.

Веднага след подновяването на играта Байерн реализира трето попадение, което падна по подобие на първото. Отново Джером Боатенг изрита топката от своята половина към наказателното поле на гостите. Там неориентираната защита на Борусия изпусна Левандовски, който пусна покрай излезлия напред Бюрки и вкара на празна врата.

Дефанзивният вал на рурците отново се пропука - Левандовски мина покрай безпомощния Бюрки, върна назад към Мюлер, който подаде вляво на свободния Марио Гьотце. Вместо да сложи точка на спора, световният шампион направо по-трудното и отблизо би над вратата.

Влезлият като резерва Марко Ройс показа класата си малко след като замени Кагава, стреляйки ефектно от въздуха при центриране на Сократис, но кълбото профуча покрай дясната греда.

В 58-та минута Гьотце се реабилитира за пропуска. Той се измъкна от линията на засадата, центрира прецизно в наказателното поле и там Левандовски вкара с плътен удар с левия крак.

Хенрих Мхитарян завърши хубава продължителна атака на своя отбор в средата на втората част с изстрел от въздуха, но топката мина покрай дясната греда.

В 66-ата минута и Марио Гьотце вкара на бившия си отбор. Той пусна към Тиаго, който беше блокиран, но топката стигна до Марио и той вкара в опразнения долен ляв ъгъл.

Марко Ройс пусна вляво за набралия скорост Мхитарян, който тества Мануел Нойер с плътен диагонален изстрел, но най-добрият вратар в света спаси по фенаменален начин. В 79-тата минута Янузай би мощно от фаул, но Нойер парира.

Към края на редовното време Борусия отново погледна в предни позиции, но слабият удар на Мхитарян от дистанция оказа влияние единствено върху статистиката. Баварците отговориха с бомбен изстрел на Видал, който се оказа много неточен.


Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд 5:1

1:0 Томас Мюлер - 26'
2:0 Томас Мюлер - 35', дузпа
2:1 Пиер-Емерик Обамеянг - 36'
3:1 Роберт Левандовски - 46'
4:1 Роберт Левандовски - 58'
5:1 Марио Гьотце - 66'

 

Байерн Мюнхен: Нойер, Мартинес, Боатенг, Алаба, Лам, Алонсо (Кимих - 76'), Тиаго Алкантара (Видал - 68'), Коста, Гьотце, Мюлер (Коман - 80'), Левандовски

Борусия Дортмунд: Бюрки, Хумелс, Сократис, Кастро (Янузай - 53'), Пишчек, Бендер, Вайгъл, Гюндоган, Кагава (Ройс - 53'), Мхитарян, Обамеянг