Спортният директор на Байерн Матиас "Мрънкалото" Замер използва победата над Борусия Дортмунд, за да се отчете пред медиите с още една камара от присъщите му бисери. Включително и как цяло лято външни врагове са се опитвали да разбият отбора…

- Хер Замер, каква е оценката ви за демонстрацията на сила, която Байерн направи за 5:1 срещу Борусия?
- Щастливи сме, че спечелихме. Но трябва много ясно да се каже, че в началото на мача Борусия игра силно!

- Кой беше най-решителният компонент за победата?
- Вкарахме в точните моменти. Според мен обаче, казвам го съвсем обективно, Борусия стоеше една идея по-добре в началото. Играчите им печелеха почти всички борби за топката, създадоха и добри положения, но последният пас беше неточен. В този ред на мисли за победата ни трябваше много работа. Това, което ни отличи, бе ефективността ни. Подавахме в точния момент и опънахме нервите на съперника. Показахме манталитет на победители и на реализатори, това ни беше специалното. Макар че крайният резултат е малко прекален.

- Трябва ли вече да започнат да гравират Байерн като шампион на Сребърната салатиера?
- Очаквах подобни въпроси. Сещам се за подготовката ни, когато имаше дебати около отбора, идентичността му, треньора. Моля, не забравяйте това! Това е много здрава работа. Отвън се направи всичко, за да се вкара безпокойство, но досега не се получава. Това е заслуга на добрия ни манталитет, добрия отборен дух и сплотеността в клуба.

- Добре, но да се върнем към това, че Байерн има вече 7 т. преднина след 8 кръга. Какво е значението на тази разлика?
- Вижте, нека да сме максимални реалисти - освен раздаването за тази разлика имахме и малко късмет. Срещу Аугсбург (2:1) вкъщи щяхме да изпуснем 2 т. без помощта на съдията. Хофенхайм пък изпусна дузпа срещу нас. Иначе е факт, че стартирахме сезона супер, наясно сме. Знаем и с какво допринесоха треньорът, играчите и целият отбор, за да се стигне до тук. Сега ще продължим съвсем нормално напред, все едно нищо не се е случвало. Не ни интересува разликата в класирането, а начинът, по който играем. Още преди сезона казахме, че трябва да е видно, че другите нямат шанс срещу Байерн. На добър път сме, но още не сме на най-добрия!

- В предните години в края на сезона нямаше интрига. Изкуство ли е да запазиш желание за победа при такава разлика, особено с оглед на Шампионската лига?
- Може да се интерпретира и така, и така. Мен сега не ме интересува какво ще стане напролет. В професионалния спорт винаги трябва да се раздаваш и трябва да уважаваш всеки съперник. С разни евентуалности не се занимаваме!

- Скоро в строя трябва да се завърнат трима от основните ви играчи - Робен, Рибери и Бадщубер. Кой може да спре Байерн след това?
- Много ясно, че е най-добре никой да не го спира! Още преди сезона казахме, че магическата рекордна четвърта поредна титла страшно много ни изкушава. Но въпреки това трябва да припомня, че са изминали едва 8 кръга, а първенството е маратонско бягане. Има някои прекрасни репортажи в YouTube как бегачи се радват, преди да са финиширали и след това падат.

- Но въпреки това изглежда нереалистично Байерн да не стане пак шампион?
- Пак казвам, трябва да работим добре и да не се занимаваме с евентуалности. Повтарям се с цялата си категоричност - след 8 кръга забравихте за опитите да ни вкарат безпокойство в отбора. Не стана и това е заслуга на силата на характера на този клуб. Нали не вярвате, че ще се отпуснем и с милиметър? А какви са последствията за останалите, не е наша работа!

Интервю на Фатих Демирели
Превод на вестник "7 дни спорт"