Байерн Мюнхен победи Шалке много трудно с 3:1 в дербито на 13-ия кръг в Бундеслигата, играно на стадион "Фелтинс Арена".

Момчетата на Пеп Гуардиола откриха резултата десетина минути след началния съдийски сигнал чрез Давид Алаба, който вкара с помощта на рикошет. Не след дълго обаче Макс Майер изравни благодарение на прецизния си удар и грешка на Мануел Нойер.

Двайсетина минути преди края на редовното време защитникът Хави Мартинес върна аванса на гостите, след като офанзивните футболисти на тима не можеха да се справят със защитната стена в синьо. С асистенция се отличи Ариен Робен, който отново бе обвинен в егоизъм в дните преди двубоя.

В края на срещата Матип прехвърли Нойер с глава, но не уцели вратата, а в последната минута на редовното време Левандовски нацели гредата. В добавеното време обаче Томас Мюлер оформи крайния резултат.

Лидеръг Байерн събра 37 пункта, с осем повече от преследвача Борусия Дортмунд. Шалке вече е седми с актив от 20 пункта.


Шампионите осъществиха контрол върху топката от самото начало и откриха резултата преди да изтече десет минути игра. Давид Алаба пробва далечен удар и след рикошет в крака на Леон Горецка вратарят на домакините Ферман нямаше какво да стори.

Малко след това голмайсторът на баварския колос Роберт Левандовски беше много близо до това да се разпише, но стреля покрай десния страничен стълб от петнайсетина метра.

Тъкмо беше изминал четвърт час игра, когато Шалке изравни резултата след груба грешка на най-добрия вратар в света Мануел Нойер. Сане пусна за Макс Майер, който стреля технично в долния десен ъгъл и Нойер позволи на топката да мине между ръцете му.

В средата на първото полувреме Дъглас Коста пробва изстрел от въздуха, но не успя да намери очертанията на вратата. После Ферман улови удар на Левандовски. По-късно Робен би покрай лявата греда, но реферът маркира засада.

Десетина минути след подновяването на играта  Лерой Сане стреля силно, но доста неточно при първата интересна ситуация през втората част, макар гостите отново да владееха топката в по-голяма част от времето. Томас Мюлер стреля точно, но право в ръцете на Ферман, а после Левандовски не намери целта.

В 69-ата минута Байерн си върна аванса в резултата с гол на включилия се напред Хави Мартинес. Опорният халф, който играе като централен бранител след завръщането си от лазарета, засече с глава центрирането на Робен отдясно и не остави шансове на противниковия вратар пред погледа на Хьоведес.

Четвърт час преди края на редовното време Робен се озова на стрелкова позиция след центриране отдясно, но не успя да намери вратата при удар с глава. Левандовски пък за малко да засече на далечната греда, но не му достигна половин метър.

В 88-ата минута Жоел Матип прехвърли Мануел Нойер по чудесен начин с глава, но топката мина покрай вратата на гостите. Байерн контраатакува, но в последната минута на редовното време излезлия сам срещу вратаря Левандовски намери десния страничен стълб.

Томас Мюлер сложи точка на спора в 92-та минута. Той получи подаване в наказателното поле и матира Ферман с изстрел с левия крак.

 

Шалке - Байерн Мюнхен 1:3

0:1 Давид Алаба - 9'
1:1 Макс Майер - 17'
1:2 Хави Мартинес - 69'
1:3 Томас Мюлер - 92'

 

Шалке: Ферман, Хьоведес, Матип, Ритер, Аого, Нойщедтер (Ди Санто - 75'), Хойберг, Горецка, Сане, Майер (Реезе - 87'), Хунтелаар (Чупо-Мотинг - 70')

Байерн: Нойер, Мартинес, Бенатия (Боатенг - 70'), Алаба (Рафиня - 83'), Лам, Алонсо, Видал, Робен (Кимих - 88'), Коста, Мюлер, Левандовски