Шампионът Байерн Мюнхен спечели Купата на Германия за рекорден 18-и път, побеждавайки Борусия Дортмунд с 4:3 след изпълнение на дузпи на финала в Берлин. В редовното време и продълженията не паднаха голове.

Двата тима изиграха сравнително скучно за своите стандарти първо полувреме, в което липсваха чистите голови положения.

След почивката баварският колос вдигна оборотите и създаде няколко много опасни ситуации, но така и не можеше да открие резултата. Пет минути преди края на редовното време Обамеянг изпорти чудесна възможност за рурци.

Двубоят очаквано навлезе в продължения и в първото от тях по един голям пропуск пред двете врати направиха Роберт Левандовски и Хенрих Мхитарян. В 113-ата минута Алаба би мощно, но в ръцете на Бюрки.

До края на второто продължение не се стигна до интересна акция и дузпите трябваше да определят носителя на трофея. В тях Бендер и Сократис провалиха дортмунци, а Джошуа Кимих пропусна от бялата точка за мюнхенци.

За Борусия Дортмунд това е трети пореден загубен финал в надпреварата, с което те поставят негативен рекорд.


Символичните домакини започнаха по-добре и първо попадение на Роберт Левандовски беше правилно отменено заради засада, а след това Томас Мюлер шутира мощно, но малко над напречната греда.

Момчетата на Томас Тухел се опитаха да създадат няколко опасни атаки най-вече чрез Марко Ройс, но голямата звезда на Борусия все още не можеше да напипа правилния ритъм.

В средата на първото полувреме един от най-активните на терена Мюлер отново се опита да застраши вратата на противника. Той засече с глава центриране на Дъглас Коста, но топката мина встрани.

В 33-ата минута се стигна до дискусионен момент. Дъглас Коста загря ръкавиците на Роман Бюрки със свирепа тупалка, а след това Роберт Левандовски имаше претенции, че е бил задържан от Сократис. 

Борусия отговори с атака по фланга, но Обамеянг стреля неточно с левачката. После Свен Бендер пробва късмета си с удар от въздуха, но без успех.

След почивката Левандовски стреля покрай целта, а след това същото стори Франк Рибери след получил се рикошет. За Борусия мощен неточен удар отправи Пиер-Емерик Обамеянг, а на отсрещната врата тупалка на Дъглас Коста срещна тялото на бранител. 

В средата на второто полувреме Роберт Левандовски завърши добра атака на своите, но кълбото прелетя над напречната греда. И капитанът Филип Лам се опита да реализира, но опитът му се оказа много несполучлив.

Четвърт час преди края на редовното време Франк Рибери беше близо до попадението. Той пробив в наказателното поле и стреля, но Бюрки спаси, избивайки в корнер.

В 85-ата минута се стигна и до голям пропуск пред вратата на шампионите! Марко Ройк беше изведен отдясно и веднага центрира в наказателното поле, но Обамеянг би неточно от движение!

Срещата влезе в продължения и в началото на първото от тях Левандовски се озова на стрелкова позиция, но Ерик Дурм го блокира с великолепен шпагат.

В 103-ата минута се откри прекрасна възможност и за Борусия. Този път Хенрих Мхитарян остана очи в очи срещу Мануел Нойер по диагонала и шутира, но покрай лявата греда.

Десетина минути по-късно Давид Алаба отправи тежък снаряд от петнайсетина метра, но Бюрки успя да боксира, а след това защитата пред него изчисти. До края на второто продължение не се стигна до нищо интересно и дузпите трябваше да решат спора между двата тима.

Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд 0:0  (4:3 след изпълнение на дузпи)

 

При дузпите:

0:1  Шинджи Кагава вкарва в средата

1:1  Артуро Видал вкарва в левия ъгъл

 X    Мануел Нойер СПАСЯВА дузпата на Свен Бендер!

2:1  Роберт Левандовски вкарва в долния ляв ъгъл

 Х   Сократис ПРОПУСКА! Топката облизва лявата греда!

 Х   Роман Бюрки СПАСЯВА дузпата на Джошуа Кимих!

2:2  Пиер-Емерик Обамеянг вкарва горе вляво

3:2  Томас Мюлер вкарва в горния ляв ъгъл

3:3  Марко Ройс вкарва в горния ляв ъгъл

4:3 Дъглас Коста вкарва в горния десен ъгъл! Байерн печели Купата!

 


Байерн Мюнхен: Нойер, Боатенг, Кимих, Алаба, Лам, Видал, Тиаго, Рибери (Коман - 108'), Коста, Мюлер, Левандовски

Борусия Дортмунд: Бюрки, Хумелс (Гинтер - 78'), Сократис, Шмелцер (Дурм - 70'), Пишчек, Бендер, Кастро (Кагава - 105'), Вайгъл, Мхитарян, Ройс, Обамеянг