Рекордьорът по мачове (150) с националната фланелка на Германия Лотар Матеус (55 г.) анализира в колонката си в "Шпорт Билд" промените, които ще настъпят в Байерн под ръководството на италианец - Карло Анчелоти (57 г.). Естествено, бившият национален селекционер на България не пропусна да разкрие и какво очаква от останалите отбори в Бундеслигата през новия сезон.

Новите треньори винаги означават и нови философии. Когато през 1988 г. преминах от Байерн в Интер, бях свикнал с доминиращ офанзивен футбол, а в Милано ме очакваше истински културен шок. Под ръководството на Джовани Трапатони целият отбор се защитаваше в собствената си половина. И по някое време той и аз, неговият шеф в халфовата линия, се оказахме в конфликт. Докато на терена аз давах зор да нападаме, той непрекъснато ни връщаше назад. Но в крайна сметка се оказа, че така сме се допълвали прекрасно: Интер стана шампион с най-много отбелязани и най-малко допуснати.

Такива неща обаче не стават винаги. През 1994 г. Трапатони се опита да ме привлече в Рома, с която преговаряше за треньор. И така издадох на Франц Бекенбауер, който тогава беше временен треньор, че Трап е свободен. Франц пък информира Карл-Хайнц Румениге и той го доведе в Мюнхен. В крайна сметка трябва да кажа, че идването му беше моя идея. Трябваше да предвидя, че неговите дефанзивни идеи няма да хармонират с офанзивната идея в Байерн, затова и в края на сезона той се прибра в Италия. Година по-късно обаче се върна в Мюнхен и вече беше по-подготвен за философията в Мюнхен. И така през 1997 г. спечелихме титлата, а през 1998 г. - купата, макар че нещата пак не хармонираха идеално.

Също като Трап - първо за защитата ще мисли и новият италиански треньор на Байерн Карло Анчелоти. Под негово ръководство баварците ще посрещат съперниците 20 метра по-назад, отколкото при Пеп Гуардиола. Но така отборът му ще има повече пространства да напада, когато владее топката. По подобен начин Карлето действаше срещу Байерн начело на Реал на 1/2-финалите в Шампионската лига през пролетта на 2014 г. и мадридчани вкараха общо 5 гола в двата мача срещу 0 на баварците. Между другото, като казах голове, очаквам той да вземе нов нападател за заместник на Левандовски.

Колкото до преследвача на Байерн - Борусия Дортмунд, там ситуацията е различна. Там треньор все още е Томас Тухел, но някои от основните играчи вече ги няма. Хумелс, Гюндоган и Мхитарян бяха заменени от общо 8 нови. Гьотце, Шюрле, Роде и компания ще се наместят по възможно най-добрия начин в схемата на отбора, без да се правят някакви големи промени по отношение на схемата. Затова ще кажа, че с последните трансфери в Борусия израсна нещо, което е доста близко до Байерн.

Колкото до останалите в Бундеслигата, много ми е интересно какво ще направи треньорът Вайнцирл в Шалке. Той ще трябва да напасва философията си върху този състав. За разлика от Аугсбург обаче на "Фелтинс Арена" няма да може да се играе главно на сигурно в защита, а напред каквото стане. Не само феновете очакват Кралскосините да поемат инициативата. Точно това ще бъде най-голямото предизвикателство пред Вайнцирл. Също толкова интересна ще бъде и ситуацията на Ралф Хазенхютъл в РБ Лайпциг.

Колкото до наследника на Хазенхютъл - Маркус Каучински в Инголщад, и наследника на Вайнцирл - Дирк Шустер в Аугсбург, там битката няма да е за развиване на нови идеи, а само и единствено за оцеляване. Като цяло обаче очаквам на някои треньори да им хрумнат нови неща, за да бъдат отборите им по-гъвкави. Новите идеи ги очаквам най-вече от Нико Ковач в Айнтрахт Франкфурт и от Бруно Лабадия в Хамбургер. Само така двата клуба с традиции могат да тръгнат нагоре.

Превод на вестник "7 дни спорт"