Един футболен колос - Байерн, и няколко симпатични конкуренти в лицето на Борусия Д, Байер, Волфсбург и Борусия М, които му дишат прахта.

Такава се очертава картината и през новото първенство на Първа бундеслига, което започва този петък. Голямата заплаха за баварския хегемон обаче са вътрешните скандали и раздори, с които рискува да се сблъска новият треньор Карло Анчелоти.

Благият италианец бе уреден за наследник на Гуардиола, докато ловеше риба и сваляше излишни килограми във Ванкувър през почивната година, която си подари след напускането на Реал. От него се очаква да успокои обстановката в съблекалнята така, както само той умее, след напрегнатите години под ръководството на вманиачения на тема “тотален контрол” каталунец Гуардиола.

И в Челси, и в Реал М преди това назначаването на Анчелоти подейства като успокоително хапче след престоя на Специалния Жозе Моуриньо. Дали ще се получи и в Байерн? Спечелването на Суперкупата за пръв път от 4 г . насам обнадежди шефовете и феновете, че се задава нова богата реколта от титли и купи. Само че в съблекалнята вече започнаха да прехвърчат искри, които предвещават голям пожар в стила на ФК Холивуд, както още наричат Байерн заради клубните скандали.

Причината са нервните изблици на застаряващата френска звезда на баварците Франк Рибери. Заглавията в медиите не закъсняха. “Рибери е бомба със закъснител”, предупреди в неделя “Билд ам Зонтаг”. Още в контролните мачове през лятото Рибери си показа рогата, с което извади от равновесие дори Карлето.

“Не ми харесва такова поведение, когато си капитан, трябва да си за пример”, промърмори Анчелоти, след като Рибери налетя на Фелипе Мело при разгрома с 4:1 над Интер.

Белязания обаче въобще не се впечатли, даже напротив: за Суперкупата срещу Борусия Д на 14 август той заби свиреп лакът в лицето на 18-годишния защитник на съперника Паслак.

Реферът не посмя да го изгони. Карлето пак настръхна: “Говорих с него, мисля, че той ме разбра добре. Такива действия са опасни, не трябва да ги прави.” Подкрепи го и капитанът Лам:

“Не можем да променим напълно неговия характер, който е много труден!” А когато миналата седмица при 5:0 над 4-дивизионния Карл Цайс Рибери хвана съперник за главата с две ръце, даже тежкият “Щерн” се отчая:

“Нищо не може да се направи за него. Дали е на финал за купата, за Суперкупата или срещу Йена, Рибери винаги полудява!”

Дали тази лудост ще се трансформира в силни мачове и голове, или ще взриви съблекалнята на Байерн, в Мюнхен никой още не знае. Да му мисли Карлето.