Байерн започна да губи точки и капитанът Филип Лам подложи на критики играта на отбора в защита. В същото време е видимо, че без Франк Рибери нещата съвсем не се получават. Треньорът Карло Анчелоти обаче учудващо продължава да демонстрира спокойствие. Но дали така ще успее да пребори кризата в баварския лагер?

Финалното унижение за Байерн през миналата седмица, в която първо се стигна до загуба с 0:1 от Атлетико М в Шампионската лига, а след това и до домакинско 1:1 с Кьолн в първенството, дойде на Октоберфест! В неделя баварците бяха посрещнати там подигравателно с песента "Вива Колония", която се счита за неофициален химн на Кьолн...

Предният път, когато играчите на Байерн наредиха серия от цели 2 мача без победа, беше през април. Но тогава чувството след 0:1 пак срещу Атлетико и 1:1 срещу Борусия Мьонхенгладбах у дома беше съвсем различно. Просто сега баварците се измъчиха и при 3:1 срещу Инголщадт, както и при 1:0 срещу Хамбургер. Което говори, че в баварския лагер вече може да се говори за криза. А покрай нея неминуемо възникнаха и някои въпроси. "Шпорт-Билд" побърза да отговори на основните от тях.

Прекалено любезен ли е Анчелоти със звездите на Байерн?

Треньорът вече си призна, че след серията победи в началото на сезона при загубата от Атлетико футболистите му са имали проблеми да удържат високото си ниво и в Шампионската лига. "Да, така е", потвърди той. А лявата му вежда се повдигаше заплашително нагоре, което би трябвало да плаши играчите му. Досега в Мюнхен той не е избухвал. И даже на полувремето на "Калдерон" беше обяснил много сдържано на играчите си, че трябва да запазят спокойствие. Беше им препоръчал да притискат повече Атлетико в халфовата линия и по-често да сменят фланговете. Толкова, нито дума повече.

Дали подходът на треньора прави отбора небрежен?

"Не смятам, че сме небрежни, а че допускаме прекалено много положения. Трябва да се раздаваме повече в защита", твърди капитанът Лам. Особено при просто заритани напред топки, които изведнъж се превръщат в опасни атаки за съперниците.

Защо схемата на Анчелоти изглежда по-пропусклива от схемата на предшественика му Пеп Гуардиола?

Владеенето на топката от страна на Байерн е средно 66% на мач и е сходно с това през миналия сезон, а линията на защитата е изтеглена с около 1,2 метра по-назад. Разположението на играчите по терена също е почти същото, разликата е сантиметри. Има обаче една решаваща разлика. "Играта ни в защита е различна", потвърждава Лам, който е пряко засегнат от промяната, понеже е бек. А каква точно е тя, разрива Джером Боатенг: "Сега крайните защитници са изтеглени по-напред, а ние, централните защитници, трябва да ги подсигуряваме!" Тактически подход с две следствия - играта на Байерн в атака по фланговете става още по-активна, но в същото време отборът става по-податлив отзад.

Защо Мюлер вече не може да вкарва?

След първите 6 кръга в Бундеслигата Мюлер (27 г.) все още не е вкарал гол. В Шампионската лига пък голът му е един единствен. На какво се дължи тази суша? По принцип той се възползва от баварските разигравания с топката и фактът, че се оказва в средата им, на места, които само той усеща. Доминантната игра на Байерн обаче я няма никаква към момента. Вместо нея се дриблира повече по фланговете и следват високи топки, които са насочени към голаджията Роберт Левандовски. "Да, сега получавам повече центрирания от преди", признава си полякът. През миналия сезон при Гуардиола към него се центрираше топка на всеки 111 минути игра, а сега времето е сведено до 56 минути. И в момента няма отбор, който да бие Байерн в графата удари към противника след центрирания.

Как така в момента му върви само на Рибери?

При разочароващото 1:1 с Кьолн Франк Рибери изобщо не беше в състава, защото му беше дадена почивка. А за предните си 5 шампионатни мача вкара 2 гола и даде 5 асистенции. Възходът му е резултат от форсирането на играта по фланговете по подобие на сезона на требъла - 2012/13, когато Рибери и Робен се вихреха по крилата. За сравнение по времето на Гуардиола офанзивните играчи се изтегляха навън, вместо да влизат навътре в игрището, за да отварят пространства за нахлуващите от втора позиция халфове.

Може да звучи като оправдание, но към момента Анчелоти няма много време да намери решение на проблемите. Просто по време на паузата за национални отбор 12 от водещите му играчи липсват, което обезсмисля всякакви опити за противодействие на кризата.

Кристиан Фалк
Превод на вестник "7 дни спорт"