Години наред Байерн изсмукваше целия въздух от Бундеслигата. И контролираше изцяло първенството и съперниците си. Точно така премина и целият период на Пеп Гуардиола (2013/16) в Мюнхен. Това време обаче бързо отмина при наследника му Карло Анчелоти, или поне така изглежда към октомври 2016 г. Представяне на баварците като това за 2:2 срещу Айнтрахт виждахме най-често през април и май, когато първенството отдавна беше решено.

Към момента изглежда така, сякаш на баварците им е станало прекалено комфортно. Разбирачът Анчелоти беше хвален за лежерното си поведение в първите си седмици в Мюнхен. А след 3 г. на педали под ръководството на маниака на тема успехи Пеп тази промяна беше счетена за добро дело.

Истината обаче е, че без Гуардиола и без винаги недоволния спортен директор Матиас Замер се образува дупка. Затова и не трябва да се учудваме, че шефът Румениге смени тона си във Франкфурт. Капитанът Филип Лам и Томас Мюлер също казаха силни думи. И са прави, необходима е намеса.

Да, не е драма на направиш два поредни равни в Бундеслигата и да загубиш мач от груповата фаза на Шампионската лига. Но начинът, по който се случиха тези неща, няма как да не ни накара да се замислим. Много рядко в последните години се е случвало съперник да получи толкова пространства и да създаде толкова положения, колкото имаше в събота Айнтрайт. 

В същото време и атаката на Байерн в много случаи е била далеч по-остра. Томас Мюлер е пълно капо и няма гол за първенство от началото на сезона, а Левандовски спря да вкарва след третия кръг. И единственият баварския голмайстор, на когото може да се разчита в момента е... Кимих.

При това положение Байерн е заплашен от ефекта на снежната топка.

"Виждате ли? И ние имаме шанс срещу Байерн", би трябвало да си помислят много от по-малките отбори, които до преди този сезон предпочитаха да си изкарват наказания и да си изчистват жълтите картони или да си запазват основните играчи точно срещу Байерн.

В събота Анчелоти обяви, че ще има "последствия" след слабите мачове на отбора напоследък. Като експерт в Шампионската лига основната му задача си остава да доведе баварците до голям триумф през юни догодина. Той обаче би трябвало да си дава сметка, че заради приказките си може да бъде атакуван рано-рано, ако не си върне контрола над събитията в Бундеслигата.


Матиас Бекер

Превод на вестник "7 дни спорт"