Байер Леверкузен измъкна с човек по-малко 0:0 на Байерн Мюнхен в двубой от 29-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "БайАрена".

"Аспирините" започнаха по-добре, но от средата на първото полувреме баварците натиснаха, осъществявайки свирепа преса. На няколко пъти Бернд Лено и защитниците пред него трябваше да правят и невъзможното, но все пак удържаха нулевото реми до почивката.

В началото на второто полувреме Томас Мюлер опропасти две добри атаки на шампионите, но веднага след това изработи червен картон на Тин Йедвай. Байер не се прибра и дори се опитваше да напада, а пет минути преди края Лам пропусна най-чистото положение.

Така Байерн събра 69 точки на върха, но вече води само с осем на втория РБ Лайпциг. Байер Леверкузен е 11-и с 36 пункта.


Домакините създадоха първата опасна атака преди изтичането на десетата минута, когато Кевин Фоланд пусна вдясно за Хилберт и той върна към него, но в последния възможен момент Рафиня изчисти. Последва шут от въздуха на Йедвай, но доста неточен.

Леверкузен отправи два точни удара чрез Кампъл и Хаверц, но в двата случая Мануел Нойер не беше затруднен. На отсрещната врата Хуан Бернат постигна първия точен изстрел за шампионите, но Бернд Лено внимаваше.

В средата на първото полувреме гостите контраатакуваха и Томас Мюлер получи в предни позиции леко вдясно, но беше застигнат и подаването му притъпи акцията. Байер отново се втурна напред, но снарядът на Кампъл намери тялото на бранител.

Секунди преди изтичането на половин час игра Фоланд върна назад за Бранд, който стреля от около 11 метра, но се подхлъзна и прати кълбото високо на трибуните при най-добрата възможност в мача.

Последва хубава атака на баварците, при която те пропуснаха три пъти в рамките на няколко секунди! Първо Алаба се забави и шутът му беше спасен, след това добавката на Мартинес срещна тялото на защитник, а Топрак изчисти от голлинията удара на Видал.

Шампионите натискаха и пред Кингсли Коман се откри прекрасно положение след центриране отдясно. Французинът засече и от близка дистанция стреля право в тялото на Лено! После Тиаго Алкантара отправи удар с глава, но малко над напречната греда. Коста и Видал пък биха силно и високо.

В началото на второто полувреме Томас Мюлер получи две добри възможности, но първо стреля покрай гредата при центриране отдясно, а след това беше изведен сам срещу Лено, но реши да го финтира и не постигна нищо запомнящо се. 

Малко след това Мюлер все пак изкара червен картон на Тин Йедвай, който го изпусна и фаулира. Алаба стреля директно при отсъдения пряк свободен удар, но спечели само корнер.

Близо четвърт час преди края на редовното време Ариен Робен отправи неточен удар с глава, вместо да остави кълбото за намиращия се точно зад него Артуро Видал.

Интересното е, че с 10 души на терена Леверкузен не се прибра, а дори се опитваше да пресира своя опонент, който нямаше ясна идея как да използва численото си предимство.

Пет минути преди края на мача Мюлер подаде на Филип Лам и капитанът на баварците стреля от движение в малкото наказателно поле, но на сантиметри от лявата греда! В добавеното време Робен стреля неточно с глава, а после Чаби Алонсо би точно, но слабо в ръцете на Лено.


Байер Леверкузен - Байерн Мюнхен 0:0

Червен картон (втори жълт): Йедвай (Леверкузен) - 59'


Байер Леверкузен: Лено, Топрак, Вендел, Йедвай, Хилберт, Кампъл, Арангис (Драгович - 62'), Баумгартлингер, Хаверц (Бейли - 88'), Брандт (Белараби - 66'), Фоланд

Байерн Мюнхен: Нойер, Мартинес (Лам - 72'), Алаба, Рафиня, Бернат, Кимих, Видал, Коман (Алонсо - 70'), Тиаго, Коста (Робен - 60'), Мюлер