Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона". 

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме материала на Любомир Лозанов, който твърди, че Байерн Мюнхен е сам срещу всички...

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Преди няколко дена се изигра един паметен сблъсък в Шампионска лига между отборите на „Байерн“ Мюнхен и „Реал“ Мадрид. Сблъсък, който остави горчив вкус в устата за едни и сладък такъв за други. Отново главно действащо лице беше съдията, а в конкретният случай това бе унгарският арбитър Виктор Касай, доказан специалист. След срещата се разгорещя полемика относно неговите действия. Тъй като се появиха някои „сериозни“ автори, които изразиха становище, че съдията всъщност е ощетил „Реал“, то днес аз искам да посоча защо всъщност това не е вярно, и че този сезон „Байерн“ бе сам срещу всички.

Нека се върнем малко по-назад, до срещата между баварския колос и „Арсенал“ в Мюнхен. Съдия беше Милорад Мажич. Домакините започнаха по-добре и откриха резултата чрез Ариен Робен. Очертаваха се още голове. Тогава се намеси реферът... След разбъркване в наказателното поле на баварците топката се озова в краката на Роберт Левандовски. Полския стрелец понечи да изчисти, но в този момент Лоран Косчелни вдигна високо левия си крак, извършвайки нарушение.

Роберт беше с гръб към състезателя на гостите и не успя да предвиди, че ще изрита неговия крак. В момента, в който го направи, съдията свири дузпа за гостите. А всъщност Косчелни бе извършил нарушение в атака. Стигна се до гол на Алексис Санчез. Но да оставим това... В последвала атака на баварците Бейерин си позволи да играе с широко разперена ръка в своето наказателно поле. Чиста дузпа, но никакъв сигнал. На полувремето съдийската бригада бе бурно освирквана от феновете на „Алианц Арена“.

През второто полувреме се повтори същата ситуация – игра с ръка на защитник на „Арсенал“ в собственото наказателно поле. Никаква дузпа. Гневът на „Байерн“ се отприщи и срещата завърши при резултат 5-1. Реваншът бе просто протоколен и без никакво значение. Общият резултат от двата мача бе 10-2. Треньорът на лондончани Арсен Венгер посочи основната причина – съдийските отсъждания. Без коментар. 

Четвъртфиналите отредиха на „Байерн“ по-тежък и равностоен противник – „Реал“ Мадрид. Първата среща отново се игра на „Алианц Арена“. Съдия беше Никола Рицоли, а отсъжданията в тази среща ощетиха и двата отбора. Първо бе дадена несъществуваща дузпа за мнима игра с ръка на Карвахал в наказателното на „Реал“. Чилиецът Артуро Видал не издържа на напрежението и би високо над вратата. През втората част Хави Мартинез получи пресилен червен картон за два фала срещу Роналдо в рамките 3-4 минути.

Казвам пресилен, защото го сравнявам с това, което Каземиро направи на реванша в Мадрид. След червеният картон баварците се сринаха и загубиха срещата само с 1-2, благодарение на героичните намеси на Мануел Нойер. Трябва да бъде отбелязана и несъществуващата засада на Томас Мюлер. Истината е, че въпреки съдийските отсъждания, резултатът беше закономерен и никой не протестира. Рекордната серия на Байерн от 16 домакински победи в лигата беше прекъсната и сякаш никой не се съмняваше в крайния успех на белите и в Мадрид.

Трябва да спомена, че „Байерн“ играеше без титулярният си нападател Роберт Левандовски, както и без защитника Матс Хумелс. Боатенг, партньора на Мартинез в центъра на отбраната, бе все още невъзстановен от стара контузия и не бе готов за цял мач. В резултат на сблъсъка тази контузия се поднови и Байерн остана без защита за реванша. От Реал липсваха важните за защитата им Варан и Пепе. 

Дойде и ответният сблъсък на „Сантяго Бернабеу“. Съдия беше печално известния унгарец Виктор Касай. В последния момент домакините изгубиха за сблъсъка с „Байерн“ своя голяма звезда – Гарет Бейл. В отбора на Байерн все още контузените Нойер, Хумелс, Боатенг и Левандовски се завърнаха в игра, а някои от тях играеха на обезболяващи. Срещата започна равностойно, но постепенно очакваното се случи и домакините наложиха контрол. Единствено героичните изяви на Нойер, Хумелс и Боатенг предотвратиха сигурни голове.

И така започнаха спорните съдийски отсъждания.. Видал влезе в крака на Иско и веднага бе сакнциониран с картон. На свой ред, Каземиро подсече Рибери, но не получи нищо. След няколко минути Каземиро събори Робен, предотвратявайки контраатака. Нарисуван картон. Отново нищо. Касай най-сетне бръкна в джобчето, когато бразилеца влезе грубо в краката на Артуро Видал. В началото на втората част Видал извърши втори груб фал, но той не бе санкциониран.

Минути след това Каземиро извърши четвърти фал, препъвайки Ариен Робен(на повторенията това препъване се вижда много ясно). Дузпа. Касай посегна към джобчето, но когато видя, че отново Каземиро е провинилият се, бързо свали ръкатата си.  При дузпата Левандовски откри резултата и започнаха силни минути за „Байерн“. Съдиите се уплашиха, че изпускат мача от контрол. Отново Левандовски излезе сам срещу Навас, но страничният арбитър вдигна засада. Повторенията много ясно показаха, че в този случай Марсело е покривал засадата. Какво ли щеше да стане, ако Роберт беше останал сам срещу стража на домакините?  

Какво се случи след това? Роналдо изравни, но само броени минути по-късно Рамос си вкара комичен автогол. Някои недоброжелателни и необективни фенове на „Реал“ настояват, че в тази ситуация Мюлер е бил в засада, манипулирайки видеокадрите. Но при внимателен преглед се вижда, че точно в момента на паса от Хумелс към Мюлер и Левандовски, НИТО ЕДИН от двамата не е бил в засада.  Касай се уплаши. Последва червен картон за Видал, заради абсолютно чист шпагат. В този момент бразилската резерва на „Байерн“ Рафиня уловил ситуацията на телефона си и я показал на страничния рефер.

Последният се съгласил, че нарушение няма... Но мълчаливо отказал да коригира грешката на главния арбитър. И Видал бе изгонен... Минути по-късно Каземиро влезе изключително грубо в краката на Ариен Робен, но отново без последствия. Левандовски не издържа на болката и напусна игра. Стигна се до две продължения по 15 минути. „Реал“, с човек повече, най-сетне трябваше да пречупи гостите. Но не успя. И съдиите отново се намесиха. Каземиро извърши шестото си нарушение в срещата – хвърли се срещу Боатенг в търсене на дузпа. Нагла симулация. На метър и половина от него Касай се обърна настрани, сякаш нищо не е видял.

Същият страничен съдия, който маркира несъществуващата засада на Левандовски, не успя да види еднометрова засада на Роналдо. Нещо повече. Когато Роналдо овладя топката, той си помогна и с дясната ръка. Голът бе зачетен, а Касай бе видимо доволен от работата, която върши. Нойер, Хумелс и Боатенг лъвски стискаха зъби и се бореха докрай, въпреки че нямаха никакви сили. По време на почивките между продълженията Хумелс лежеше на земята почти в несвяст от умора и болка. Обезболяващите отдавна не действаха. През второто продължение последва нов гол от засада – след комбинация между Марсело и Роналдо. Нойер счупи костица в левия крак, но нямаше как да бъде заменен и остана в игра. Последва още един гол и всичко приключи.  „Бернабеу“ празнуваше, Касай също. 

На почивката между двете полувремена испанската полиция нахлула в сектора на гостуващите фенове и започнала да бие всеки баварец наред, а причината остана неизяснена. След мача озверелите Тиаго, Видал и Левандовски влезли в стаичката на реферите, искайки обяснение за този позор. Същите полицаи, които смлели от бой мъже, жени и деца, привърженици на „Байерн“, ги изгонили. А няколко часа след срещата, папараци успяха да уловят Касай и останалите от съдийската бригада в ресторанта, който е известен като ресторанта на „Реал“ Мадрид, където Перес и компания редовно се събират.  Какво са правили там не е известно...

Най-големите медии и спортни издания в Англия, Италия, Германия и някои в Испания обявиха съдийските решения в този мач за позорни. Става въпрос за „ББС“, „Билд“, „Марка“, „Кориере дело Спорт“, „Тутоспорт“, „Гадзета дело Спорт“ и т.н. На банкета в Мюнхен след срещата Румениге каза кратко и ясно(типично в свой стил): “Бяхме прецакани“.  Въпреки това, някои все  още имат наглостта да защитават отсъжданията на Касай и тезата за заслуженото класиране на „белия балет“ към полуфиналите. Но...ако времето ни е научило на едно нищо, то това е, че Байерн винаги си връща. 

Любомир Лозанов, специално за Gol.bg