Отказалият се от футбола Чаби Алонсо тегли чертата и направи сметка на своята изключително успешна кариера. 

"Байерн беше последният хит в моята кариера. Възможността да премина по онова време на 32 години в клуб от световна величина, който има влияние и мощ, и да мога да играя редовно... Много съм щастлив от това, което изживях", коментира Алонсо, цитиран от "Марка".

"Никога няма да забравя времето си в Ливърпул, който е като мит, клуб с история. Нещата там ми се получиха - на стадион "Анфийлд", във Висшата лига. Нещата за нас като цяло се получаваха добре. През 2005 година, който ми беше първа там, ние спечелихме Шампионската лига. Това си остава спомен за цял живот."

"Реал Мадрид е върхът във футбола. Измеренията там са специални, защото клубът е спечелил толкова много трофеи през годините. Реал се ползва с огромен престиж и признание по целия свят. Това ми стана ясно през 2014 година, когато си тръгнах. Реал е най-високо стъпало във футбола."

"Сега ще си купя мотор и ще изчезна, още сега през лятото. Ще бъде истинска машина. Няма да е най-големият, но не и най-малкият. Това винаги ми е харесвало, защото карането на мотор дава свобода. Сега започва нов етап от живота ми. Имах предложения да продължа кариерата си, но след като веднъж съм взел решение, не се отмятам от него", допълни Чаби.